De Duitse bondskanselier Angela Merkel boycot de G8-top in het Russische Sotsji als de pro-Russische regering op de Krim het referendum doorzet.

Dat heeft het Duitse weekblad Der Spiegel zaterdag op zijn website gemeld. Volgens Merkel is de volksraadpleging in strijd met de Oekraïense grondwet.

Het regionale parlement op de Krim stemde donderdag voor afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij Rusland. Over anderhalve week volgt een referendum.

Rusland steunt het referendum dat volgende week zondag op de Krim wordt gehouden en waarin naar verwachting de meerderheid van de bevolking van het Oekraïense schiereiland zal aangeven zich bij Rusland te willen aansluiten.

De Russische president Vladimir Poetin zei eerder dat Rusland niet van plan is de Krim te annexeren. De bevolking heeft volgens hem echter wel het recht zich in een referendum over de toekomst van de regio uit te spreken.

Voorbesprekingen

De nieuwe regering in Kiev is tegen het referendum. Volgens de Amerikaanse president Barack Obama druist de volksraadpleging in tegen internationale wetgeving. Uit protest tegen de Russische interventie op de Krim zijn de voorbesprekingen van de voor juni geplande G8-top stilgelegd.

De overige deelnemers van de bijeenkomst vinden dat Moskou de soevereiniteit van Oekraïne heeft geschonden.

Grenspost

Russische troepen hebben op de Krim opnieuw een post van de Oekraïense grenswacht ingenomen, zo is zondag bekendgemaakt. De ongeveer dertig Oekraïense grenswachters zitten opgesloten. Volgens Oekraïne heeft Rusland inmiddels de controle over elf grenswachtposten.

Een woordvoerder van de Oekraïense grenswacht liet weten dat de basis Tsjernomorskoje, in het westen van de Krim, is overgenomen zonder bloedvergieten.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne