Duizenden Japanners zijn zondag in Tokio de straat opgegaan om te demonstreren tegen kernenergie.

Dinsdag is het drie jaar geleden dat na een aardbeving en een tsunami een kernramp plaatsvond doordat de Fukushima Dai-ichi-centrale zwaar beschadigd raakte.

Demonstranten sloegen op trommels, riepen leuzen en hielden borden omhoog met 'Sayonara kernenergie' erop. Ze marcheerden naar het parlementsgebouw in Tokio om te eisen dat Japan zijn kerncentrales opdoekt.

Er werd gedemonstreerd tegen het gevaar dat kerncentrales vormen en hoe nucleaire straling rivieren vervuil.

Betogers zeiden dat ze de kernramp van 2011, het ergste nucleaire incident sinds de ramp van Tsjernobyl, nooit zouden vergeten. De komende dagen staan nog meer protesten in verschillende Japanse steden gepland.

Afhankelijkheid

De demonstranten beloofden ook alles te zullen doen om een beslissing van de regering van premier Shinzo Abe om enkele stilgelegde kernreactors weer op te starten aan te vechten.

De vorige Japanse regering beloofde juist om de afhankelijkheid van kernenergie af te bouwen. Sinds de kernramp zijn olie-importen gestegen, wat de Japanse economie schade toebrengt.

De afgelopen drie jaar zijn Japanners vaker de straat opgegaan om te demonstreren tegen de houding van de regering tegenover kernenergie. In 2011 verwoestte een aardbeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter samen met de daarop volgende tsunami de kerncentrale van Fukushima.

Hierbij kwamen negentienduizend mensen om het leven. Het schoonmaken van de centrale zal volgens experts tientallen jaren vergen.

Bekijk beelden van het protest: