Twee namen op de lijst met passagiersgegevens van het vermiste toestel van Malaysia Airlines zijn van personen van wie het paspoort in Thailand gestolen is. Naar vier personen in totaal wordt onderzoek gedaan.

De VS kijken of er sprake is van een terroristische aanslag. De FBI is het onderzoek al begonnen.

De identiteit van de twee wordt onderzocht bij de ambassades van de landen in kwestie. Om welke landen het gaat is vooralsnog niet duidelijk. Wel is helder dat ze hun vliegtickets bij China Southern Airlines hadden gekocht.

Een Italiaan wiens naam op de lijst staat, reist momenteel door Thailand en bevond zich niet aan boord van het noodlottige vliegtuig, zei het ministerie in Rome. Luigi Maraldi had in augustus aangifte gedaan van de diefstal van zijn paspoort. Inmiddels heeft Maraldi zijn thuisfront gerustgesteld.

Ook een Oostenrijkse naam op de lijst hoort niet bij de persoon die aan boord van het toestel was. De naam stond in een paspoort dat twee jaar geleden in Thailand gestolen werd, zei het Oostenrijkse ministerie.

Object

Tijdens de zoekactie naar de vermiste Boeing van Malaysia Airlines is een ''vreemd object'' gezien in zee. De waarneming is gedaan door Vietnamese zoekteams op ongeveer 100 kilometer van het Vietnamese eiland Tho Chu, meldden de Vietnamese autoriteiten zondag.

Het is niet duidelijk of het om wrakstukken van de vermiste Boeing 777 kan gaan. Maleisië zou hebben gevraagd helikopters en schepen naar het gebied te sturen.

Omgedraaid

Het onderzoek is zondagochtend weer begonnen. Het gebied van de zoektocht is uitgebreid, omdat er rekening mee gehouden wordt dat het vliegtuig mogelijk is omgedraaid voordat het verdween.

''We hebben de radargegevens teruggekeken en beseften dat er een mogelijkheid bestaat dat het toestel op de route is teruggekeerd'', zei generaal Rodzali Daud van de Maleisische luchtmacht.

Hij liet ook weten dat de zoekacties zijn uitgebreid naar het westen; richting de Maleisische kust waar het vliegtuig vandaan kwam. Schepen en vliegtuigen zochten tot op heden meer naar het oosten.

Op 150 kilometer van het Vietnamese eiland Tho Chu zijn zaterdag olievlekken gezien, maar wrakstukken werden niet gevonden. Tientallen vliegtuigen en schepen zoeken naar sporen van de Boeing 777-200ER in de Zuid-Chinese Zee.

Reguliere controle

NBC meldt zaterdag op gezag van bronnen bij de Amerikaanse overheid dat er vooralsnog geen direct bewijs is voor een verband met terrorisme. "Er kunnen ook andere redenen zijn dat iemand een gestolen paspoort gebruikt, bijvoorbeeld drugssmokkel", zei een woordvoerder.

Een woordvoerder van Malaysia Airlines liet zaterdagavond (Nederlandse tijd) weten dat tien dagen geleden geen technische mankementen zijn geconstateerd bij het vermiste toestel tijdens een reguliere controle. Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua.