Militaire waarnemers van de OVSE is zaterdag opnieuw de toegang tot de Krim ontzegd. Ze werden onthaald met waarschuwingsschoten. 

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft dat zaterdag bekendgemaakt in Wenen.

Het is de derde dag op rij dat de waarnemers zonder succes de Krim proberen binnen te komen. Aan de waarnemersmissie doen 28 landen mee, waaronder Nederland.

Voor het eerst sinds het begin van de crisis op de Krim hebben vertegenwoordigers van Oekraïne en Rusland met elkaar gesproken. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Grigori Karassin en de Oekraïense ambassadeur Vladimir Jeltsjenko ontmoetten elkaar zaterdag in Moskou.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de twee openhartig over de betrekkingen tussen de twee landen hebben gesproken. Moskou erkent de huidige interim-regering van Oekraïne niet, omdat die op onwettige wijze aan de macht zou zijn gekomen.

Wapeninspecteurs

Rusland gaat mogelijk stappen ondernemen om Amerikaanse nucleaire wapeninspecteurs in het land te weigeren. Dat heeft een hoge diplomatieke bron van het Russische ministerie van Defensie tegen Russische persbureaus gezegd.

Het zou een reactie zijn op de beslissing van het Pentagon om militaire samenwerking met Rusland stop te zetten. De Verenigde Staten besloot daar maandag toe vanwege de Russische inmenging in de crisis in Oekraïne.

De wapeninspecteurs controleren of Rusland en de VS zich houden aan het START-verdrag, waarin staat dat beide landen hun hoeveelheid nucleaire wapens terugschroeven.

Beschoten

Intussen is een patrouillevliegtuig van de Oekraïense grenswacht zaterdag beschoten toen het nabij de grens met de Krim vloog. In het vliegtuig zaten drie bemanningsleden. Niemand is gewond geraakt, liet een woordvoerder weten.

Het vliegtuig vloog op ongeveer duizend meter afstand van de grens met de Krim. Het is nog niet duidelijk wie er schoot.

Overleg

Obama heeft zaterdag met meerdere wereldleiders telefonisch overleg gevoerd over de crisis rond Oekraïne. Obama sprak onder meer met zijn Franse ambtgenoot François Hollande, de Italiaanse premier Matteo Renzi en de Britse regeringsleider David Cameron.

Volgens het Franse presidentiële paleis zijn Hollande en Obama het eens dat er nieuwe sancties tegen Rusland moeten worden afgekondigd als de crisis rond Oekraïne blijft voortduren. Ook eisen de twee staatshoofden dat de waarnemers toegang krijgen tot de Krim.

Obama sprak ook met de presidenten van Estland, Letland en Litouwen. Die drie landen zijn lid van de NAVO en hebben deel uitgemaakt van de Sovjet-Unie. Ze hebben nog steeds sterke economische banden met Rusland. Obama heeft de drie Baltische staten verzekerd dat ze onder het NAVO-verdrag op de steun van de VS kunnen blijven rekenen, aldus het Witte Huis.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne