Oekraïne heeft zaterdag nog eens benadrukt dat het de Krim niet opgeeft. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Andrej Desjchitsia liet weten dat ''de Krim Oekraïens gebied is en blijft'' en dat zijn land ''de Krim aan niemand opgeeft''.

Wel maakte hij duidelijk dat Oekraïne alles zal doen om het conflict over het schiereiland in de Zwarte Zee vreedzaam op te lossen.

Ruim een week geleden bezetten Russische troepen zonder herkenningstekens strategische plekken in de Krim. Volgens de Russische president Vladimir Poetin gaat het om ''lokale zelfverdedigingstroepen'', maar internationaal wordt weinig waarde gehecht aan die lezing. De afgelopen dagen heeft de nieuw ingestelde regering op de Krim stappen genomen om zich aan te sluiten bij Rusland.

Volgens Oekraïne hebben Russische militairen in de nacht van vrijdag op zaterdag nog Oekraïense grenswachten uit hun verblijf in het oosten van de Krim verjaagd. ''Agressieve Rusische troepen bestormden een eenheid van de grenswacht'', aldus een verklaring.

Mishandeling

Tijdens de aanval zou een Oekraïense officier zijn mishandeld. Ook de familieleden van de grenswachten zouden midden in de nacht zijn verjaagd. De post van de grenswachters is ingenomen.

Oekraïense en Russische militairen zijn al verscheidene keren tegenover elkaar komen te staan. Tot op heden hebben de Oekraïners geen gewapend verzet geboden. Volgens de Oekraïense regering in Kiev zijn inmiddels 30.000 Russische militairen in de regio.

Wapeninspecties

Rusland wil Amerikaanse militaire inspecties, zoals afgesproken in het nieuwe START-verdrag, in de ijskast zetten. Dat melden Russische persbureaus zaterdag op basis van een verklaring van een niet nader genoemde bron bij het Russische ministerie van defensie. 

Eerder besloten de Verenigde Staten de militaire samenwerking met Rusland stil te leggen vanwege de inmenging van Moskou in Oekraïne. Moskou zou dit beschouwen als gegronde reden de Amerikaanse inspecties in Rusland op te schorten. 

Als manier om vertrouwen te winnen sloten beide landen het nieuwe START-verdrag, bedoeld om hun wapenarsenalen af te slanken. 

De VS en de Europese Unie besloten eerder deze week tot het instellen van sancties tegen Rusland, vanwege de Russische bezetting van het Oekraïense schiereiland de Krim. 

Polen

Polen heeft zijn consulaat op de Krim ''met tegenzin'' ontruimd. Dat heeft de Poolse minister Radoslaw Sikorski van Buitenlandse Zaken zaterdag gemeld via Twitter. Volgens Sikorski vallen Russische troepen de diplomatieke post voortdurend lastig.

Het consulaat is gevestigd in Sebastopol waar ook de Russische Zwarte Zeevloot is gestationeerd. Russische troepen hebben sinds vorige week strategische plekken ingenomen op de Krim. Polen steunt de nieuwe prowesterse regering in Kiev en is fel gekant tegen de Russische inmenging op de Krim.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne