Vliegtuigmaatschappij Malaysia Airlines is vrijdagnacht het contact kwijt geraakt met een Boeing 777. Vietnamese staatsmedia hebben zaterdagochtend gemeld dat het vliegtuig in zee is gestort, maar de Maleisische minister van vervoer ontkent dit.

Dat meldt Reuters.

Er zouden geen wrakstukken zijn gevonden. Ook Malaysia Airlines meldt dat niet bekend is waar de Boeing is.

Vietnamese staatsmedia meldden kort na de eerste berichtgeving dat een hoge officier van de marine misschien te vroeg heeft gesproken. Hij zou hebben gezegd dat het toestel 'mogelijk' is gecrasht bij het eiland.

De vliegtuigmaatschappij heeft in een verklaring laten weten dat aan boord van het toestel 239 mensen waren, onder wie twaalf personeelsleden en twee kinderen. Onder de passagiers is ook een Nederlander.

Het vliegtuig vloog van Kuala Lumpur naar China en de vlucht met nummer MH370 had rond middernacht (Nederlandse tijd) moeten landen. Twee uur na opstijgen werd het contact, in het Vietnamese luchtruim, verbroken.

Contact

Vietnamese media meldden vrijdagnacht dat autoriteiten signalen hebben opgepikt. Een Vietnamees reddingsteam zou de signalen ongeveer 225 kilometer ten zuidwesten van de zuidelijke provincie Ca Mau hebben opgevangen.

China heeft meegeholpen in de zoektocht naar het vliegtuig. Volgens berichten van de Chinese televisie waren 160 van de 227 passagiers aan boord Chinezen. De passagiers hebben in totaal dertien verschillende nationaliteiten. De maatschappij is begonnen contact op te nemen met familieleden.

Bezorgd

''We zijn uiterst bezorgd'', zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. ''We doen er alles aan om zo snel mogelijk meer details naar boven te halen. Het nieuws is tot nu toe zeer verontrustend. We hopen dat iedereen aan boord veilig is.''