Gewapende mannen hebben vrijdag op de Krim een Oekraïense legerpost enige tijd deels overgenomen. Daarbij zijn geen schoten gelost en is niemand gewond geraakt.

Dit meldt nieuwszender CNN op gezag van een Oekraïense legerwoordvoerder. 

Er zijn ''gesprekken'' gevoerd tussen de twee partijen, meldt een Oekraïense functionaris. Daarna zijn tussen de dertig en zestig mannen in hun vrachtwagens vertrokken.

De aanvallers zijn vermoedelijk etnische Russen. Na de overname begonnen onderhandelingen met een deel van de Oekraïeners, terwijl honderd anderen zich hebben verschanst in een "controlekamer".

Vanaf de legerpost wordt het luchtruim boven zuidelijk Oekraïne gecontroleerd. Volgens de woordvoerder gebruikten de aanvallers een Russische militaire vrachtwagen om door de poort van de legerpost vlakbij Sebastopol te breken.

'Bezetters'

De nieuwe pro-Russische regering op de Krim verklaarde donderdag dat Oekraïense militairen op het schiereiland als "bezetters" werden beschouwd. De Russen zijn de enige legitieme militairen, aldus de autoriteiten. Een Oekraïense functionaris heeft laten weten dat hij bemiddelt tussen de aanvallers en de mensen in de legerpost.

Vicepremier Roestam Temigarliev van de Krim had donderdag verklaard: "De Oekraïense strijdkrachten moeten kiezen: hun wapens neerleggen, hun posten verlaten, het Russische staatsburgerschap aanvaarden en zich aansluiten bij het Russische leger. Als ze daar niet mee instemmen, zijn wij bereid hun een vrijgeleide aan te bieden van het grondgebied van de Krim naar hun Oekraïense moederland."

Achtergrond: De Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne