De Paralympics in Sotsji zijn vrijdagavond met een spectaculaire ceremonie in het Fisht-stadion officieel geopend. 

De Russische president Vladimir Poetin verklaarde de Spelen rond 18.40 uur (Nederlandse tijd) voor geopend. 

Snowboardster Bibian Mentel droeg de Nederlandse vlag rond 18.00 uur het stadion binnen. Onder anderen collega-snowboarders Lisa Bunschoten, Chris Vos en Merijn Koek vergezelden Mentel bij de intocht.

Biatleet Mykhaylo Thackenko droeg de vlag namens Oekraïne het stadion binnen. Hij vertegenwoordigde het land in zijn eentje: andere atleten weigerden deelname vanwege het conflict tussen beide landen. 

In een toespraak tijdens de openingsceremonie stelde de voorzitter het internationale paralympische orgaan, Philip Craven, dat hij hoopt dat mensen "grenzenloos" zullen denken.

De 41-jarige Mentel komt volgende week vrijdag uit op de snowboardcross. Ze geldt als favoriet voor goud op dit onderdeel, dat voor de eerste keer op het olympische programma staat.

Nederland komt tijdens de Paralympics met zeven sneeuwsporters in actie. De alpine-skiërs Kees-Jan van der Klooster, Anna Jochemsen en Bart Verbruggen ontbreken vrijdag bij de openingsceremonie.

Salt Lake City

Vlaggendraagster Mentel was als professioneel snowboardster op weg om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Salt Lake City (2002) toen als gevolg van een enkelblessure bij haar een agressieve vorm van botkanker werd ontdekt.

Mentel verloor haar rechteronderbeen maar stond enkele maanden na de amputatie weer op een snowboard. Ze maakte zich vervolgens met succes sterk om de snowboarders ook op de Paralympics te krijgen.

De afgelopen jaren heerste Mentel bij de vrouwen op de parasnowboardcross. Dit seizoen won ze alle wereldbekerwedstrijden.

Wanneer komen de Nederlandse paralympiërs in actie?