Saudi-Arabië heeft de Moslimbroederschap bestempeld als terroristische organisatie.

De Saudische televisie meldde vrijdag dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken nu de broederschap en ook jihadisten in Syrië die zich het Nusra Front en ISIL (Islamitische Staat in Irak en de Levant) noemen, als terroristen beschouwt.

Leden kunnen tussen de drie en twintig jaar gevangenisstraf krijgen in Saudi-Arabië. De sjiitische Libanese beweging Hezbollah is voortaan ook terroristisch in de ogen van Riyad.

Saudiërs die in Syrië met de extremistische jihadisten meevechten, moeten binnen vijftien dagen terugkomen; anders riskeren zij zware celstraffen.

Egypte

De Moslimbroederschap is een oude soennitische sociale en politieke beweging uit Egypte. Na de val van de prowesterse Egyptische president Hosni Mubarak in 2011 maakte de broederschap in en buiten Egypte een enorme opgang. 

De militairen in Egypte hebben de macht snel uit handen van Moslimbroeder en president Mohamed Mursi teruggegrepen.

Zij betitelden de broederschap in december als terroristisch. De gevestigde orde in Saudi-Arabië drijft op een evenwicht tussen de prowesterse dynastie van de familie Saud en de conservatieve geestelijken. De Moslimsbroeders zouden het evenwicht verstoren.

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte