Rusland is bereid de Krim op te nemen als het schiereiland daartoe besluit.

De voorzitter van de Russische Eerste Kamer, Valentina Matvijenko, zei dat Rusland de Krim als volwaardig onderdeel van de federatie zal verwelkomen, als de bevolking zich in een referendum voor aansluiting uitspreekt.

Het referendum is door de nieuwe leiders op de Oekraïense Krim voor 16 maart op de agenda gezet, twee weken eerder dan aanvankelijk het plan was. 

De machthebbers in Kiev beschouwen het referendum als ongeldig en stellen dat de uitslagen vrijwel nergens zullen worden erkend. Matvijenko maakte duidelijk dat Rusland het in ieder geval wel erkent.

Ze zei ook dat het volkomen onzin is te denken dat Rusland en Oekraïne met elkaar in oorlog raken. ''We zijn er volstrekt zeker van dat er nooit oorlog komt tussen onze broederlijke naties.'' Oekraïne beschuldigde vrijdag Rusland ervan mogelijk 30.000 militairen op de Krim te hebben geconcentreerd.

Onbegrepen

Een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin stelde vrijdag dat de Russische inspanningen om de crisis op de Krim te de-escaleren, niet door het Westen worden begrepen. 

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken klaagde in een vrijdag verspreide verklaring dat de NAVO vooringenomen is over Oekraïne.

Het bondgenootschap heeft woensdag de samenwerking met Rusland op een lager pitje gezet. Het ministerie waarschuwt dat het bovendien ''extreem gevaarlijk is om de NAVO-factor te betrekken bij de gecompliceerde situatie van Oekraïne. Dat zorgt alleen maar voor meer spanningen en ondermijnt de kans op een regeling''.

Assad

Bashar al-Assad heeft Poetin een hart onder de riem gestoken.

Hij loofde de Russische leider vanwege zijn "wijze beleid" en zijn inspanningen om "veiligheid en stabiliteit" in Oekraïne te brengen na een "poging tot een staatsgreep". 

Referendum

Donderdag stemde het parlement van de Krim unaniem voor een samengaan met Rusland. 

De plaatsvervangende premier van de Krim, Rustam Temurgaliyev, stelde dat de Krim per direct onderdeel is van Rusland: alle Oekraïense militairen zullen worden beschouwd als "bezetters" en moeten zich overgeven of het land verlaten. 

Europese landen hebben vrijdag op een conferentie in het Estlandse Narva plannen op de Krim voor ''een illegaal referendum'' over afscheiding van Oekraïne fel veroordeeld.

De ministers van Buitenlandse Zaken van twaalf landen in het noorden, midden en oosten van Europa willen dat de Europese Unie een waarnemersmissie naar Oekraïne stuurt en stelden dat de grenzen van Oekraïne worden geschonden.

Polen

Radoslav Sikorski, van Polen, zei dat de EU haar defensie moet versterken en beter moet zijn voorbereid op crises.

De conferentie is in Narva, vrijwel op de grens met Rusland. Veel landen op de conferentie grensden ooit aan de Sovjet-Unie of waren onderdeel van het door Moskou gedomineerde Oostblok.

De deelnemers zijn Hongarije, Polen, Slowakije,Tsjechië, de drie Baltische staten en de vijf Noord-Europese landen.


Grotere kaart weergeven

NAVO

De NAVO stuurde donderdag meer gevechtsvliegtuigen naar de Baltische staten. Litouwen liet weten dat zes Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en twee andere toestellen zijn gearriveerd. 

De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, liet woensdag al weten dat Amerika de controle van het luchtruim van bondgenoten in Oost-Europa aanscherpt.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne