De Congolese krijgsheer Germain Katanga is vrijdag door het Internationaal Strafhof (ICC) veroordeeld voor oorlogsmisdaden. 

Katanga leidde in 2003 een aanval op het Congolese dorp Bogoro waarbij meer dan tweehonderd mensen, onder wie kinderen, vrouwen en ouderen, werden afgeslacht. Ook werd er op grote schaal geplunderd en verkracht.

Katanga werd schuldig bevonden aan moord, het aanvallen van burgers, het vernielen van eigendom en plundering. Hij was ook aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid, waaronder verkrachting, seksueel geweld en het ronselen van kindsoldaten, maar werd hiervan vrijgesproken.

Lubanga

De voormalige krijgsheer leidde milities die ten strijde trokken tegen de rebellen van Thomas Lubanga, de eerste verdachte die door het ICC schuldig is bevonden. Lubanga werd in 2012 schuldig bevonden aan het rekruteren en inzetten van kindsoldaten.

Katanga, die zich ook wel 'Simba' liet noemen, werd in 2005 door de Congolese autoriteiten gearresteerd en in 2007 uitgeleverd aan het ICC. Gedurende de rechtszaak tegen Katanga, die in november 2009 begon, zijn meer dan vijftig getuigen gehoord, onder wie voormalige kindsoldaten en overlevenden.

In 2012 werd een andere krijgsheer die bij de aanval op Bogoro betrokken zou zijn, Mathieu Ngudjolo, vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Ngudjolo vroeg hierna asiel aan in Nederland.

Katanga is de tweede persoon die door het ICC is veroordeeld.