De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdagavond (lokale tijd) opnieuw met de Russische president Vladimir Poetin gebeld over de situatie op de Krim. Obama drong aan op een diplomatieke oplossing.

Dat meldt het Witte Huis donderdag in een verklaring

In het telefoongesprek, dat een uur duurde, veroordeelde de Amerikaanse president de Russische militaire actie op de Krim. Obama sprak van een schending van de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit. 

Obama zou Poetin een diplomatieke oplossing hebben voorgelegd, "een oplossing in het belang van Rusland, de Oekraïense bevolking en de internationale gemeenschap".

Terugtrekken

Volgens Obama's scenario gaat Rusland om de tafel met de nieuwe regering van Oekraïne, gefaciliteerd door de internationale gemeenschap. "Om de rechten van alle Oekraïners te waarborgen, ook die van de etnische Russen op de Krim, moeten internationale waarnemers uitkomst bieden", valt te lezen in de verklaring van het Witte Huis. 

Intussen zouden de Russische militaire troepen op de Krim zich moeten terugtrekken.

Poetin

Poetin zei in het gesprek dat het optreden op Krim "in lijn met internationale wetgeving" is. De nieuwe regering in Kiev komt voort uit een "antigrondwettelijke staatsgreep", zei Poetin. Rusland kon de verzoeken om de bescherming van het oostelijk en zuidelijk deel van Oekraïne, die op de hand van Rusland zijn, "niet negeren". 

Poetin benadrukte het belang van de Russische banden met de Verenigde Staten en zei te hopen dat die niet het "slachtoffer van onenigheid" over bepaalde kwesties zullen worden. 

Verkiezingen

Ook zou de internationale gemeenschap, volgens het voorstel van Obama, de Oekraïense bevolking moeten helpen in de aanloop naar de verkiezingen in mei. 

Achtergrond: De Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne