Joelia Timosjenko heeft Europa donderdag gewaarschuwd voor Rusland. De Oekraïense politica beschuldigt Moskou een imperialistische politiek te voeren.

"Het gaat hier niet alleen om de Krim of Oekraïne", sprak de onlangs vrijgelaten oud-premier op een congres in Dublin.

"Als we Rusland toestaan om onder bedreiging op 16 maart een referendum te houden over de annexatie van de Krim, dan verliezen we Oekraïne en stabiliteit in de hele wereld. We spreken over oorlog of vrede in Europa".

Timosjenko vroeg ook meer steun van Europese landen voor Oekraïne, maar vooral van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Die landen hebben in in 1994 het zogeheten Boedapest Memorandum getekend dat de territoriale integriteit van Oekraïne garandeert.

Timosjenko sprak tijdens het congres van de Europese christendemocraten (EVP) in Dublin. Dat is het grootste blok in het Europees Parlement waar ook het CDA bij zit.

Twee weken geleden werd Timosjenko vrijgelaten, na de val de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Ze zat in de gevangenis vanwege machtsmisbruik. In Dublin verscheen ze vanwege rugklachten in een rolstoel op het podium. Ze is een van de favorieten voor het presidentschap in Oekraïne, waar in mei verkiezingen voor zijn.

Referendum

Eerder op donderdag kondigde het parlement van de Krim aan unaniem voor een aansluiting bij Rusland te hebben gestemd. Een referendum over de autonomie van de Krim werd al vervroegd en zou nu op 16 maart worden gehouden. 

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama is het geplande referendum echter een schending van de Oekraïnse constitutie. De president noemde ieder besluit over de toekomst van Oekraïne zonder bemoeienis van de wettige regering van dat land onrechtmatig. 

De Duitse bondskanselier Angela Merkel bestempelde het referendum eerder op de dag als "illegaal".

Akkoord

Later op de dag bereikten de EU-regeringsleiders een akkoord over maatregelen tegen Rusland. Op een ingelaste top in Brussel besloten de Europese leiders om het overleg over visumvrij verkeer met Rusland op te schorten. Ook de onderhandelingen over een nieuw algemeen (handels-)akkoord worden in de ijskast gezet.

In drie stappen wil de EU de druk op Rusland opvoeren zodat het land uiteindelijk inbindt en de dialoog aangaat met de nieuwe machthebbers in Oekraïne. Volgens de Europese leiders heeft Rusland de afgelopen dagen te weinig gedaan om de spanningen op het Oekraïense schiereiland de Krim te verminderen.

Blokkade

Oekraïense autoriteiten melden donderdagavond dat Rusland een groot schip heeft laten zinken bij de Krim om Oekraïense marineschepen het uitvaren te beletten. Het gaat waarschijnlijk om de oude Russische onderzeebootjager Otsjakov, die voorheen deel uitmaakte van de Zwarte Zeevloot.

Het gezonken schip blokkeert de toegang tot de baai van Donoezlav in het westen van de Krim. Schepen van de Oekraïense marinebasis daar kunnen daardoor niet meer uitvaren naar de Zwarte Zee.

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne | Lees de verklaring van de EU

Alle berichten over Oekraïne