Volgens minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) is er nog veel om bezorgd over te zijn in Libië. Daarom blijft internationale steun aan het Noord-Afrikaanse land nodig.

Deze oproep heeft de minister donderdag gedaan op de Libië-conferentie in Rome.

"De transitie naar democratie verloopt moeizaam, de onveiligheid neemt nog altijd toe en er ontbreekt een constructief politiek proces", aldus Timmermans.

Hij laat weten dat Nederland daarom een inspanning blijft leveren om het land technisch te ondersteunen. Dat is nog nodig om te zorgen voor meer veiligheid, opbouw van de rechtstaat en een sterker lokaal bestuur.

Trainingen

Zo worden er trainingen gegeven aan gevangenis- en rechtbankpersoneel, jonge diplomaten en ambtenaren. Ook deelt Nederland kennis op het gebied van grensbewaking en levert het een bijdrage aan het opruimen van mijnen en munitie.

Volgens Timmermans is het belangrijk om het land bij te staan, omdat de instabiliteit in Libië niet alleen een negatieve invloed heeft op de veiligheid en stabiliteit in Noord-Afrika en de Sahel, maar ook aan de overkant in Europa.