Het Oekraïense schiereiland de Krim sluit zich per decreet aan bij Rusland. 

Dat meldt persbureau Reuters. De plaatsvervangende premier van de Krim, Rustam Temurgaliyev, stelde donderdagmiddag dat de Krim per direct onderdeel is van Rusland. 

Dit betekent dat Russen de enige ''legitieme'' militairen op het schiereiland zijn. Oekraïense militairen op de Krim worden beschouwd als ''bezetters''. Zij moeten zich overgeven of het land verlaten. Dit heeft Temurgaliyev donderdag gezegd. 

''De Oekraïense strijdkrachten moeten kiezen: hun wapens neerleggen, hun posten verlaten, het Russische staatsburgerschap aanvaarden en zich aansluiten bij het Russische leger. Als ze daar niet mee instemmen, zijn wij bereid hun een vrijgeleide aan te bieden van het grondgebied van de Krim naar hun Oekraïense moederland'', aldus Temurgaliyev.

Volgens de bewindsman is de Krim bereid om de Russische roebel als munteenheid in te voeren. Alle Oekraïense staatsbedrijven worden genationaliseerd. Zij worden eigendom van de overheid van de Krim.

Referendum

Eerder op donderdag kondigde het parlement van de Krim al aan unaniem voor een aansluiting bij Rusland te hebben gestemd. Een referendum over de autonomie van de Krim werd al vervroegd, en zou nu op 16 maart worden gehouden. 

De Russische omroep RT meldde na het besluit van het regioparlement dat de lokale regering ook aan Russische leiders zal vragen om "de procedure om de Krim onderdeel te maken van Rusland te starten". 

Een vertegenwoordiger van de Doema heeft donderdag laten weten dat een delegatie van parlementsleden van de Krim naar Moskou af zal reizen voor besprekingen. Dat meldt het Russische persbureau Itar-tass

Jatsenjoek

De Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek benadrukte in een persconferentie opnieuw dat Rusland de troepen moet terugtrekken. 

"De Krim is, was, en zal altijd een onderdeel van Oekraïne zijn", aldus Jatsenjoek. "Een afsplitsing is illegaal." De Russische president Vladimir Poetin moet volgens Jatsenjoek zijn "muur van intimidatie" afbreken. 

"We zien dit als een daad van agressie. We staan achter de Oekraïense militairen", aldus Jatsenjoek. "Zij hebben misschien de wapens, maar wij hebben de spirit van de Oekraïense revolutie en vrijheid."

NAVO

De NAVO brengt meer gevechtsvliegtuigen in de lucht boven de Baltische staten. Litouwen heeft laten weten dat zes Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en twee andere toestellen zijn gearriveerd. 

De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, liet woensdag al weten dat Amerika de defensie van bondgenoten in Oost-Europa aanscherpt.

Een onbevestigd bericht noemt in de vroege avond een aantal van twaalf F-16 vliegtuigen en 300 Amerikaanse soldaten, die zich op weg naar Polen zouden bevinden.

OSCE

Medewerkers van de Organisatie voor de Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSCE) claimt donderdagmiddag dat observanten van de organisatie zijn tegengehouden bij de grens met de Krim. Dat meldt het Franse persbureau AFP. 

Krim

Een meerderheid van de inwoners op de Krim is etnisch Russisch. Zij spreken Russisch en zijn overwegend niet tegen meer Russische invloed. Ongeveer een kwart is Oekraïens en circa 12 procent is Tataars. 

Russische troepen vielen afgelopen weekend de Krim binnen. Ze omsingelden militaire bases en bezetten luchthavens. De militaire actie leidde tot grote kritiek van het Westen. 

Overleg

De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië overleggen donderdag in Rome met hun Amerikaanse ambtgenoot John Kerry over de situatie in Oekraïne.

Ook sprak Kerry ongeveer veertig minuten met zijn Russische collega Lavrov. De twee zouden het hebben gehad over opties voor besprekingen tussen Rusland en de Oekraïense interim-regering. 

In Brussel is donderdag ook een ingelaste Europese top over de perikelen in het Oost-Europese land. De regeringsleiders zullen daar bepalen hoe ze moeten reageren op de Russische opstelling op het schiereiland de Krim.

Begin deze week zinspeelden de EU-lidstaten al op maatregelen, mocht Rusland de spanningen op de Krim niet verminderen. Zo kan het overleg over visumvrij reizen tussen de EU en Rusland worden opgeschort.

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne