De Nederlandse VN-diplomaat Robert Serry keert donderdag terug naar Oekraïne. Hij gaat zich weer voegen bij de VN-missie in de hoofdstad Kiev. 

Dit heeft de woordvoerder van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon laten weten via Twitter.

Een pro-Russiche groep gewapende actievoerders omsingelde Serry woensdag op de Krim toen hij in een auto onderweg was. Hij werd gedwongen de Krim te verlaten en stapte in de hoofdstad Simferopol in het vliegtuig om het schiereiland te verlaten. Serry bleef ongedeerd.

Serry, ooit de eerste Nederlandse ambassadeur in Kiev, was op de Krim om voor de VN naar mogelijkheden tot bemiddeling te zoeken.

Volgens de tolk van Serry had de diplomaat geen gelegenheid om zijn bagage te halen in zijn hotel en werd hij op het eerste vertrekkende vliegtuig gezet. Hij zou aanvankelijk hebben geweigerd om de orders van de groep mannen op te volgen, maar later toch hebben ingestemd.

Rusland

Regionale parlementsleden op de Krim hebben donderdag vóór aansluiting bij Rusland gestemd. Op 16 maart wordt op de Krim een referendum gehouden. 

De Russische omroep RT meldt dat het regioparlement Russische leiders zal vragen om "de procedure om de Krim onderdeel te maken van Rusland te starten". 

Het besluit van het Krim-parlement zal leiden tot weerstand: de pro-Europese interim-regering in Kiev erkent de separatitische Krimregering niet en heeft gezworen de Krim ''nooit op te geven''.

De interim-minister van Economie van Oekraïne heeft het referendum al als "onwettig" bestempeld. 

Ook westerse landen zien de Krim als een autonome regio die tot Oekraïne behoort. 

Russisch

Een meerderheid van de inwoners op de Krim is etnisch Russisch. Zij spreken Russisch en zijn overwegend niet tegen meer Russische invloed. Ongeveer een kwart is Oekraïens en circa 12 procent is Tataars. 

Russische troepen vielen afgelopen weekend de Krim binnen. Ze omsingelden militaire bases en bezetten luchthavens en hebben nu de macht over het schiereiland in handen. De militaire actie leidde tot grote kritiek van het Westen. 

Wetsontwerp

Ondertussen werken Russische parlementsleden aan wetgeving om het makkelijker te maken voor buitenlandse regio's of landen om toe te treden tot de Russische federatie.

Het wetsontwerp is speciaal voor de Krim ingediend door initiatiefnemer, Sergej Mironov. De Russische president Vladimir Poetin heeft nog geen duidelijk standpunt ingenomen over eventuele aansluiting van de Krim bij Rusland.

Overleg

De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië overleggen donderdag in Rome met hun Amerikaanse ambtgenoot John Kerry over de situatie in Oekraïne. In Brussel is donderdag ook een ingelaste Europese top over de perikelen in het Oost-Europese land.

De Europese Unie (EU) heeft de rekeningen van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en zijn schatrijke zoon Oleksandr bevroren.

Ook voormalig premier Mykola Azarov, twee oud-ministers uit diens kabinet en het vroegere hoofd van de veiligheidsdiensten staan op de lijst die de EU donderdag publiceerde. Zij kunnen niet meer bij hun tegoeden op Europese bankrekeningen.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn regering opgedragen sancties op te leggen aan indivuen die verantwoordelijk zijn voor "het ondermijnen van democratie in Oekraïne". Dat meldt Sky News

Ook zal Amerika meer visa gaan weigeren. 

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne | Profiel Robert Serry