Regionale parlementsleden op de Krim hebben gestemd vóór aansluiting bij Rusland. Op het Oekraïense schiereiland wordt op 16 maart een referendum gehouden.

Dat meldt de BBC. Het referendum zou het besluit van de parlementsleden met de wil van het volk moeten ondersteunen. 

De Russische omroep RT meldt dat het regioparlement Russische leiders zal vragen om "de procedure om de Krim onderdeel te maken van Rusland te starten". 

De plaatsvervangende premier van de Krim, Rustam Temirgaliev, kondigde eerder op donderdag aan dat het referendum zal worden vervroegd. Aanvankelijk stond de volksraadpleging gepland voor 30 maart. 

'Onwettig'

Het besluit van het Krim-parlement zal leiden tot weerstand: de pro-Europese interim-regering in Kiev erkent de separatitische Krimregering niet en heeft gezworen de Krim ''nooit op te geven''.

De interim-minister van Economie van Oekraïne heeft het referendum al als "onwettig" bestempeld. 

Ook westerse landen zien de Krim als een autonome regio die tot Oekraïne behoort. 

Russisch

Een meerderheid van de inwoners op de Krim is etnisch Russisch. Zij spreken Russisch en zijn overwegend niet tegen meer Russische invloed. Ongeveer een kwart is Oekraïens en circa 12 procent is Tataars. 

Russische troepen vielen afgelopen weekend de Krim binnen. Ze omsingelden militaire bases en bezetten luchthavens en hebben nu de macht over het schiereiland in handen. De militaire actie leidde tot grote kritiek van het Westen. 

Overleg

De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië overleggen donderdag in Rome met hun Amerikaanse ambtgenoot John Kerry over de situatie in Oekraïne. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld.

In Brussel is donderdag ook een ingelaste Europese top over de perikelen in het Oost-Europese land. De regeringsleiders zullen daar bepalen hoe ze moeten reageren op de Russische opstelling op het schiereiland de Krim.

Begin deze week zinspeelden de EU-lidstaten al op maatregelen, mocht Rusland de spanningen op de Krim niet verminderen. Zo kan het overleg over visumvrij reizen tussen de EU en Rusland worden opgeschort.

Donetsk

In Donetsk, een stad in het pro-Russische oosten van Oekraïne, is het donderdag opnieuw onrustig. Het hoofdkantoor van de regionale overheid is weer ingenomen door Oekraïense politieagenten. 

Zowel Oekraïense agenten als pro-Russische activisten namen de afgelopen dagen bezit van het pand. Woensdag wapperde de Russische vlag nog op het gebouw. 

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne