Iran ontkent dat het een schip met raketten naar militante Palestijnen in Gaza heeft gestuurd. Israëlische mariniers enterden woensdag een schip voor de kust van Sudan en troffen aan boord hoogwaardige wapens aan. 

Volgens de Israëli's vervoerde het schip tientallen raketten met een bereik van zo'n honderd kilometer van een type dat ook door de Libanese sjiitische beweging Hezbollah tegen Israël is gebruikt.

Het schip zou zijn vertrokken in Iran. Een dag voordat het zou aanmeren in Sudan, grepen de mariniers in. Het vaartuig is nu onderweg naar de Israëlische kuststad Eilat.

Volgens de Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken Amir Abdollahian is het hele verhaal ''niet waar''. Hij sprak donderdag tegenover staatspersbureau IRNA van ''ongefundeerde verzinsels van de zionistische media''.

Leugen

Ook de Palestijnse groepering Hamas, die de dienst uitmaakt in Gaza, wijst de beschuldigingen van de hand en noemde die ''een leugen om de blokkade van Gaza te rechtvaardigen en verlengen''. Vanuit Syrië is niet op het verhaal gereageerd.

Israël is ervan overtuigd dat de lading bedoeld was om vanuit Port Sudan over land naar de Gazastrook te vervoeren. De raketten zijn volgens Israël van Syrische makelij en hadden volgens het leger ''miljoenen Israëli's kunnen bedreigen''.

De bemanning van het onder de vlag van Panama varende schip wordt niet vervolgd. De zeventien opvarenden hadden volgens Israël geen idee van de lading die ze vervoerden. Ze zouden zijn misleid door Iran, meldde de Israëlische krant Maariv. De bemanningsleden komen uit Turkije, Azerbeidzjan en Georgië.