Justitie in Oekraïne heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de premier van de autonome Krimrepubliek Sergej Aksjonov. 

Ook de voorzitter van het regionale parlement, Vladimir Konstantinov, moet zich voor het gerecht verantwoorden.

De twee hebben met hun ''stappen richting afscheiding'' in strijd met de grondwet gehandeld, aldus de aanklacht die donderdag via Oekraïense media naar buiten kwam.

Aksjonov trad vorige week aan als nieuwe leider van de regionale regering op het schiereiland. Hij kondigde aan dat de bevolking op 30 maart mag stemmen over de toekomst van de Krim, waar etnische Russen de meerderheid vormen.

Het lijkt niet erg waarschijnlijk dat het arrestatiebevel tegen hem en de parlementsvoorzitter zal worden uitgevoerd; de nieuwe regering in Kiev heeft geen gezag op de Krim.

Russisch

De volledige toegang tot de Krim staat onder gezag van Russische en pro-Russische groepen en militairen. Dat heeft Aksjonov gezegd.  De oproerpolitie en veiligheidstroepen worden volgens Aksjonov versterkt door 'zelfverdedigingstroepen', in totaal elfduizend man sterk.

Allen of de meesten van hen zijn vermoedelijk Russisch, hoewel de Russische president Vladimir Poetin ontkent militairen naar Oekraïne te hebben gestuurd. Aksjonov zegt regelmatig contact te hebben met Russische regeringsmedewerkers. 

Sacties

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zou donderdag tijdens een gesprek met Europarlementariërs hebben gezegd dat de Europese Unie gerichte sancties moet opleggen aan Rusland. Dat meldt CDA-er Lambert van Nistelrooij.

Volgens de Europarlementariër heeft Jatsenjoek nadrukkelijk gevraagd naar de grote geldstromen tussen Rusland en Europa te kijken en deze te bevriezen. ''Dat is de manier om de Russen echt te raken'', aldus Van Nistelrooij. De Europarlementariër zou dit een goede aanpak vinden.

Tijdens een kort persmoment riep Jatsenjoek Rusland op zijn troepen terug te trekken uit de Krim. Volgens de premier zijn de spanningen alleen maar toegenomen op de Krim.

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne