Niger heeft Saadi Kaddafi, de zoon van voormalig Libisch dictator Muammar Kaddafi, uitgeleverd aan Libië. Dat heeft een bron bij de Libische regering donderdag gezegd.

Saadi arriveerde donderdag op de luchthaven van Tripoli, vanwaar hij naar een gevangenis in de Libische hoofdstad werd gebracht. Volgens de regering zal de zoon van Kaddafi- een van de acht kinderen van de vroegere Libische leider - worden behandeld 'in lijn met internationale wetgeving'.

Na de val van het bewind van zijn vader in 2011 vluchtte Saadi weg uit Libië. In Niger werd hij gearresteerd, waar hij sindsdien onder huisarrest zat.

Saadi, vooral bekend als playboy en voetballiefhebber, wordt door de Libische autoriteiten gezocht, maar niet door het Internationaal Strafhof, zoals zijn broer Seif al-Islam. Seif wordt vastgehouden door een Libische militie, die hem weigert uit te leveren aan het centrale gezag.

Kaal

Libische media toonden foto's van Saadi met kaalgeschoren hoofd en een blauw gevangenispak. De zoon van Kaddafi wordt verdacht van verduistering en ''gewapende intimidatie''. Hij zou zich daaraan schuldig hebben gemaakt toen hij hoofd was van de Libische voetbalbond.

De derde zoon van Muammar Kaddafi stond ook als voetballer onder contract bij de Italiaanse clubs Perugia, Udinese en tenslotte Sampdoria. In vier jaar tijd kwam hij in totaal slechts twee keer enkele minuten in actie als invaller.