Noord-Korea voelt er niets voor om familieleden die gescheiden wonen in Noord- en Zuid-Korea elkaar vaker te laten ontmoeten.

Zuid-Korea had zaterdag voorgesteld om daarover te praten, maar Noord-Korea sloeg dat aanbod donderdag af.

Volgens Noord-Korea is er nog geen gepaste sfeer gecreëerd om de gesprekken te laten doorgaan, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Miljoenen Koreanen zijn na de oorlog tussen het westerse zuiden en communistische noorden in 1953 van elkaar gescheiden. Het front van de wapenstilstand van toen is nu de grens tussen de Korea's. Eens in de zoveel tijd mogen de families elkaar een paar dagen zien.

Zuid-Korea heeft laten weten het jammer te vinden dat Noord-Korea niet wil praten.

Videobellen

Naast de vraag of de Koreanen vaker herenigd konden worden, stelde de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye dinsdag ook voor om Zuid- en Noord-Koreanen met elkaar te laten videobellen en brieven naar elkaar te sturen.

De laatste serie reünies vond eind februari plaats. Ten noorden van de grens werden honderden familieleden voor het eerst sinds de Koreaanse oorlog (1950-1953) met elkaar herenigd. Het was voor het eerst sinds 2010 dat de reünies door het noorden weer eens werden toegestaan.