Meisjes die moeten trouwen met hun verkrachter, ongewenst zwanger raken als tiener of overlijden tijdens een zwangerschap.

Seksueel geweld tegen meisjes en het schenden van hun rechten is nog altijd aan de orde van de dag.

En dat zal alleen maar toenemen als landen nu niets doen, waarschuwt Amnesty International donderdag.

Volgens de mensenrechtenorganisatie lopen honderden miljoenen jongeren ter wereld het risico te maken te krijgen met seksueel geweld.

Vaak doordat hun rechten niet worden beschermd en zelfs worden geschonden door wetten die gelden in het land waar ze wonen, stelt Amnesty.

Aangerand

Over de hele wereld zijn ruim 150 miljoen meisjes onder de achttien jaar weleens aangerand. Bij de helft van hen gebeurde dat zelfs voordat ze zestien jaar waren. Daarbij heeft een op de drie vrouwen wereldwijd weleens te maken gehad met seksueel geweld of misbruik. Ook zijn kindhuwelijken en meerdere zwangerschappen als tiener niet ongewoon.

Zo tekende Amnesty het verhaal op van de Nepalese Khunmeni. Zij werd als 15-jarige door haar ouders uitgehuwelijkt en raakte tien keer zwanger.

Tijdens de zwangerschappen moest ze doorwerken. Als ze moest bevallen, werd ze verbannen naar de koeienstal. Door de vele zwangerschappen verzakte haar baarmoeder. Daarvoor werd ze pas jaren later geopereerd.