Libanon heeft meer financiële steun nodig nu het land kampt met een enorme instroom van Syrische vluchtelingen, terreuraanslagen en een economie die in moeilijkheden verkeert.

Dat hebben de deelnemers aan een speciale top voor Libanon in Frankrijk woensdag gezegd. Deelnemers aan de top benadrukten dat 'niet alleen de beloofde hulp sneller moet komen, maar dat er ook extra hulp nodig is'.

De Franse president François Hollande, die de bijeenkomst opende, zei dat Libanon al meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen heeft opgenomen. Dat aantal neemt bovendien maandelijks met zo'n vijftigduizend toe. Morele steun is volgens Hollande dan ook niet genoeg.

De Verenigde Naties hebben aangegeven dat er dit jaar 4,7 miljard nodig is om Syriërs die getroffen zijn door de oorlog te helpen. In januari werden op een donorconferentie 1,7 miljard toegezegd.

Ook de Libanese strijdkrachten hebben hulp nodig. Het leger speelt 'een beslissende rol' bij het handhaven van de veiligheid, staat in de slotverklaring van de conferentie. In december maakte Saudi-Arabië bekend dat het drie miljard euro heeft vrijgemaakt waarmee wapens kunnen worden aangeschaft.

De Libanese economie heeft tevens een forse kapitaalinjectie nodig. Woensdag zegden Frankrijk, Noorwegen en Finland in totaal dertien miljoen euro toe.