Amerika vergroot de activiteiten van zijn luchtmacht in Oost-Europa als antwoord op de crisis op de Krim. 

Minister van Defensie Chuck Hagel kondigde woensdag aan dat de Amerikaanse luchtmacht de gezamenlijke oefeningen met de Poolse luchtmacht uitbreidt en dat het meer gaat deelnemen aan luchtpatrouilles door de NAVO in de Baltische staten.

Een functionaris van het Pentagon liet later weten dat de VS hun aanwezigheid in de Baltische missie meer dan verdubbelen.

Tot nu toe deden er 4 F-15's aan mee die toezicht houden op schendingen van het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen. Daar komen zes F-15's bij en een tankvliegtuig om gevechtsvliegtuigen in de lucht bij te tanken.

Grondwet

De Oekraïense VN-ambassadeur Joerij Sergejev laat in een brief aan aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties weten dat de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj geen toestemming kan geven aan Rusland om het leger in te zetten om de rust in het land te herstellen en de Oekraïense bevolking te beschermen.

De verdreven premier Janoekovitsj vroeg maandag Rusland om in te grijpen in Oekraïne. Volgens de grondwet 'heeft het parlement van Oekraïne de exclusieve bevoegdheid om een beslissing te nemen over het toelaten van buitenlandse strijdkrachten op het grondgebied van Oekraïne', aldus Sergejev.

Autonomie

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Andrej Desjtsjitsja, heeft woensdag tegenover AP gezegd dat pro-Russische inwoners van de Krim bereid moeten zijn om de gewapende troepen in de regio te laten vervangen met internationale waarnemers. Alleen als dat gebeurt zal de nieuwe regering een stemming toelaten over meer autonomie voor de regio.

Hulp

De Europese Unie biedt het noodlijdende Oekraïne ruim 11 miljard euro financiële hulp voor de komende jaren. 

Dat maakte de Europese Commissie woensdag bekend. Het gaat vooral om leningen en een klein gedeelte bestaat uit subsidies.

Brussel werkte bij het opstellen van het steunpakket samen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De regering in Kiev zou alleen al voor dit jaar ruim 10 miljard nodig hebben.

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne