De leden van de VN-Veiligheidsraad zijn medeverantwoordelijk voor het bloedvergieten in Syrië.

Dat is de conclusie van een panel van de Verenigde Naties (VN), dat in opdracht van de Mensenrechtenraad onderzoek deed naar de al drie jaar voortslepende burgeroorlog in Syrië.

De onderzoekers schrijven in het rapport dat de Syrische regering over meer dan veertig detentiecentra beschikt waar mensen worden gemarteld.

Daarnaast worden burgers stelselmatig beschoten door het Syrische leger en strijders die aan de kant van het regime vechten, met grote hoeveelheden slachtoffers, ondervoeding en verhongering tot gevolg.

Rebellen

De rebellen zijn volgens de onderzoekers niet veel beter. Zij maken zich ook schuldig aan oorlogsmisdaden zoals moord, executies, marteling, verkrachting en het gebruik van kindsoldaten.

Ondanks de vele gruwelverhalen over Syrië hebben de leden van de VN-Veiligheidsraad niks gedaan om de mensenrechtenschendingen in Syrië een halt toe te roepen, aldus het rapport. Rusland en China hebben resoluties in de Veiligheidsraad tegen de Syrische regering meerdere keren met een veto geblokkeerd.

Volgens de onderzoekers moeten landen die invloed hebben in Syrië, en dan vooral de leden van de Veiligheidsraad, meer druk uitoefenen "om een einde te maken aan het geweld".

Daarnaast moeten mensen die zich schuldig maken aan oorlogsmisdaden worden vervolgd door het Internationaal Strafhof in Den Haag, aldus het rapport.

Dossier Syrië | 'Grote gevaren vooor missie chemische wapens Syrië'