De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek wil dat de Krim bij Oekraïne blijft, maar het is mogelijk dat het schiereiland meer autonomie krijgt.

Dat meldt persbureau AP

Volgens Jantsenjoek kan een speciale taskforce opgericht worden om te bekijken welke vorm van autonomie de Krim moet krijgen. 

Afgelopen weekend drongen duizenden Russische troepen de Krim binnen. Zij hebben praktisch de controle over het schiereiland. De meerderheid van de inwoners op de Krim is van Russische afkomst. Zij zijn niet tegen een toename van de invloed van Rusland. 

Bevel

Jatsenjoek veroordeelt het handelen van Rusland. "We kunnen niet begrijpen waarom de Russische troepen Oekraïens grondgebied zijn binnengevallen en het is overduidelijk dat president Poetin het bevel daartoe persoonlijk heeft gegeven."

Jatsenjoek: "Dit is Oekraïens grondgebied en Rusland wil de macht over de Krim grijpen. Maar ik zal opnieuw benadrukken dat we ons best doen om de controle over Oekraïens grondgebied te herwinnen. Het Russische leger moet terugkeren." 

"Wat er gebeurd is in de Krim is onwettig. En laat me Poetin eraan herinneren dat deze regering de steun van een wettelijke meerderheid van de Oekraïense parlementsleden heeft gekregen. We zijn legitiem en moeten onze verantwoordelijkheden nemen. We raden onze Russische partners ten zeerste aan om banden met de nieuwe Oekraïense regering op te bouwen."

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne