Volgens een getuige in de rechtszaak tegen Oscar Pistorius is de Zuid-Afrikaanse atleet verantwoordelijk voor het schieten met een vuurwapen in een restaurant vorig jaar. 

De getuige, bokser Kevin Lerena, vertelde in de rechtszaal dat Pistorius de eigenaar van het wapen had gevraagd om de schuld op zich te nemen. 

Het incident zou een maand voordat Pistorius zijn vriendin Reeva Steenkamp doodschoot, hebben plaatsgevonden. 

Lerena verklaarde dat tijdens een lunch met Pistorius en twee anderen ineens een schot afging. Volgens Lerena bood de atleet zijn excuses aan en vroeg hij vervolgens zijn vriend Darren Fresco, die ook aan tafel zat, te doen alsof hij per ongeluk het schot had gelost.

''De heer Fresco zei tegen de eigenaars van het restaurant dat het pistool in zijn broek was afgegaan. Hij nam de schuld op zich'', aldus Lerena.

Geschrokken

De verdediging voerde aan dat Pistorius niet wist dat het pistool, dat volgens Lerena onder tafel van hand tot hand ging, vuurklaar was. De bokser heeft verklaard dat een van de anderen dat wel had duidelijk gemaakt, maar Pistorius zou dat niet hebben gehoord. Hij zou erg zijn geschrokken.

De vrouw van de restauranteigenaar heeft verklaard dat vlak naast Pistorius een kind zat toen het schot afging. Niemand raakte gewond. De kogel miste de teen van bokser Lerena op een haar na.

Rechtszaak

De rechtszaak begon maandag en duurt nog tot 20 maart. Pistorius staat niet alleen terecht voor de moord op Steenkamp, maar ook voor verboden munitiebezit en het tweemaal afvuren van een vuurwapen in de openbare ruimte.

Het Zuid-Afrikaanse model overleed februari vorig jaar in het huis van Pistorius in Pretoria. De aanklager meent dat het stel 's nachts ruzie had en dat Steenkamp zich in de badkamer verschanste, waarna Pistorius op haar schoot. De atleet beweert zelf dat hij dacht dat hij op een inbreker schoot.

Zes dingen die u moet weten over de zaak-Pistorius