De Amerikaanse president Barack Obama heeft in de nacht van dinsdag op woensdag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel gesproken over een oplossing voor de crisis in Oekraïne.

Dat melden verschillende media.

De twee wereldleiders werken samen aan een voorstel waarmee de crisis diplomatiek kan worden opgelost.

Een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat één onderdeel van het plan is dat Rusland in ruil voor het terugtrekken van een gedeelte van zijn militairen, direct moet kunnen onderhandelen met de nieuwe Oekraïense regering.

Rusland moet daarnaast internationale waarnemers toelaten die er op toezien dat de rechten van de Russen in Oekraïne worden gerespecteerd.

Voorstel

De Amerikaanse president zou opnieuw met de Russische president Vladimir Poetin hebben gesproken. Obama zou hebben voorgesteld dat Rusland zijn manschappen terugtrekt naar de Russische bases op de Krim.

Het voorstel lijkt op dat wat de Verenigde Staten zaterdag ook al in de VN-veiligheidsraad heeft voorgelegd.

Obama heeft dinsdag gezegd dat Rusland zal worden geïsoleerd als Poetin zijn manschappen niet terugtrekt uit Oekraïne. Zowel politieke als economische samenwerkingen zouden worden stilgelegd.

Parijs

De Franse president François Hollande ontvangt in Parijs vertegenwoordigers van landen die Libanon willen helpen met het beheersen van de enorme problemen die de burgeroorlog in het buurland Syrië veroorzaakt.

Onder de verwachte gasten bij de Internationale Steungroep voor Libanon, zijn de Amerikaanse en de Russische ministers van Buitenlandse Zaken, respectievelijk John Kerry en Sergej Lavrov, meldden Franse media woensdag.

Het zal voor Kerry en Lavrov praktisch onmogelijk zijn om het niet over Oekraïne te hebben. Bovendien heeft Parijs op het laatste moment ook Andrej Desjtsjitsja laten komen, de minister van Buitenlandse Zaken van de interim-regering in Kiev. 

Desjtsjitsja stelde in Parijs dat de interim-regering absoluut niet zit te wachten op een gevecht met Rusland. ''We willen een aantal dingen zeggen tegen de Russen'', zei Desjtsjitsja. ''We willen een goede dialoog en een goede relatie met het Russische volk behouden. We willen dit conflict vreedzaam oplossen en niet met de Russen vechten.''

Rusland

Westerse sancties tegen Rusland zullen niet onbeantwoord blijven, zo meldde persbureau RIA Novosti woensdag op basis van overheidsbronnen. 

De Russische Eerste Kamer, de Federatieraad, werkt al aan wetgeving die het mogelijk maakt om eigendommen en tegoeden van Amerikaanse en Europese bedrijven en particulieren in beslag te nemen. 

De Russische politiek wil zulke maatregelen nemen als het Westen daadwerkelijk strafmaatregelen neemt vanwege de Russische inmenging in Oekraïne. EU-leiders nemen daar donderdag een besluit over. 

"De wet is bedoeld om de president en de regering mogelijkheden te geven om onze soevereiniteit te beschermen'', aldus Andrej Klisjas, de voorzitter van de grondwettelijke commissie die sancties aan het uitwerken is.

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne