Bij de tweede zittingsdag in het proces tegen de Nederlandse journaliste Rena Netjes en negentien andere journalisten in Caïro, is woensdag een Nederlandse afvaardiging van de ambassade aanwezig.

Dat zegt Netjes voor aanvang van de zitting tegen NU.nl.

Bij de vorige zitting kreeg de Nederlandse ambassade geen toestemming om mensen naar de rechtbank te sturen.

Netjes, die de zitting vanuit Amsterdam via een livestream van de Egyptische staatstelevisie bekijkt, zag dat er woensdag weer niet inhoudelijk op de aanklachten werd ingegaan. Aanwezigen mochten, in tegenstelling tot de vorige keer, wel elektronica en videoapparatuur mee de zaal innemen. 

Terroristen

De twintig aangeklaagde journalisten worden beschuldigd van banden met terroristen en de verspreiding van onwaarheden, zodat ze de nationale veiligheid in gevaar brachten.

Van de gedaagde journalisten werken er volgens de advocaat van Netjes, Ahmed Ezzat, naar alle waarschijnlijkheid zes voor al-Jazeera. 

Netjes stelt dat ze af en toe positieve geluiden hoort. Zo stelde de Egyptische handelsminister Mounir Fakhry Abdel Nour tegenover de BBC recentelijk dat het een "fout" was om de groep journalisten van al-Jazeera voor de rechter te dagen.

Netjes benadrukt echter dat dergelijke geluiden alleen klinken in internationale media, en niet in de Egyptische media.

Verdaagd

De vorige pro-formazitting werd verdaagd om de verdediging meer tijd te geven om stukken door te nemen.

Netjes vluchtte begin februari uit Egypte, omdat ze na contacten met een al-Jazeera-journalist op een lijst terecht was gekomen van journalisten die banden hebben met terroristen.

Nederlandse diplomaten hielpen Netjes het land uit te komen. In Nederland voelt ze zich inmiddels veilig, zegt ze. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Egypte.