Midden in de Krimcrisis heeft de nieuwe Oekraïense regering officieel contact gezocht met de Russische regering voor overleg. 

Dat heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek gezegd: de ''eerste stappen voor een gesprek tussen de ministers zijn gezet'', liet hij dinsdag weten.

Een van de agendapunten van zo'n overleg kan onder meer de schuld van Oekraïne van circa 2 miljard dollar voor Russische gasleveringen zijn. ''We verwachten dat Rusland een besluit neemt over een lening'', aldus Jatsenjoek. De afgezette president Viktor Janoekovitsj heeft de Oekraïense schulden laten oplopen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft de Oekraïners dinsdag 1 miljard dollar (720 miljoen euro) aan steun toegezegd.

China

De Russische president Vladimir Poetin heeft met zijn Chinese collega Xi Jinping gesproken over Oekraïne. Volgens het Kremlin zitten de twee op één lijn

Tegelijkertijd stelt de NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen dat Rusland nog altijd internationale afspraken schendt door Russische troepen naar de Krim te sturen. De NAVO-bondgenoten staan "samen sterk in deze ernstige crisis", aldus Rasmussen. 

Europese Unie

De EU-landen hebben dinsdag een voorlopig akkoord bereikt over het bevriezen van tegoeden van 18 Oekraïners. Dat gebeurt op verzoek van de regering in Kiev. Wie de 18 zijn, is niet bekend. Het akkoord moet nog worden bekrachtigd.

De nieuwe Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft de gevallen president Viktor Janoekovitsj ervan beschuldigd dat onder diens bewind tientallen miljarden zijn verdwenen uit de schatkist. Zwitserland, Liechtenstein en EU-lid Oostenrijk legden al eerder tegoeden vast. In Zwitserland werden rekeningen van Janoekovitsj en zijn zoon bevroren.

Diplomaat

Plaatsvervangend secretaris-generaal van de Verenigde Naties Jan Eliasson heeft dinsdag na besprekingen met leden van de regering van Oekraïne en diplomaten in Kiev besloten gezant Robert Serry naar de Krim te sturen. Hij moet de toestand op het door Rusland bezette schiereiland peilen en daarvan verslag uitbrengen, hebben de 
Verenigde Naties meegedeeld. 

De Nederlandse carrièrediplomaat, speciaal coördinator van de VN voor het vredesproces in het Midden-Oosten, is eerder in Moskou en Kiev gestationeerd geweest. Ook was hij crisismanager bij de NAVO. 

Tweede Kamer

Het Nederlandse kabinet schreef dinsdag aan de Tweede Kamer dat het kan niets kan zeggen over berichten dat de zoon van Janoekovitsj vermogen heeft weggesluisd via een Nederlandse belastingroute.

Volgens de ministers Jeroen Dijsselbloem van Financiën en Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken kunnen zij vanwege een geheimhoudingsplicht geen informatie geven over individuele belastingplichtigen.

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne