De Russische president Vladimir Poetin heeft met zijn Chinese collega Xi Jinping gesproken over Oekraïne. Volgens het Kremlin zitten de twee op één lijn. 

Dat meldt persbureau Reuters

Tegelijkertijd stelt de NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen dat Rusland nog altijd internationale afspraken schendt door Russische troepen naar de Krim te sturen. De NAVO-bondgenoten staan "samen sterk in deze ernstige crisis", aldus Rasmussen. 

Ministers uit Oekraïne en Rusland zouden met elkaar in gesprek zijn gegaan, meldt Reuters op basis van verklaringen van de interim-premier van Oekraïne, Arseni Jatsenjoek. CNN meldt echter dat Rusland gesprekken met Oekraïne heeft geweigerd.

Kerry

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is in Kiev gearriveerd en praat met de interim-regering. Hij sprak op een persconferentie zijn steun uit voor de nieuwe regering. "We veroordelen de agressie van Rusland", aldus Kerry. "We staan achter het Oekraïense volk."

Kerry benadrukte dat Rusland ervoor zorgt dat de kwestie escaleert. Als dat door blijft gaan, heeft Amerika geen andere optie dan ervoor te zorgen dat Rusland "geïsoleerd" raakt, in politiek, diplomatiek en economisch opzicht. 

Amerika gaat Oekraïne helpen bij het zoeken en terughalen van de vele miljarden die zijn verdwenen uit de schatkist van het in een crisis gestorte land, zo verklaarde Kerry. 

Volgens de Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek zijn er onder het bewind van de gevluchte president Viktor Janoekovitsj tientallen miljarden verdwenen. 

Het Witte Huis heeft dinsdag ook aangekondigd dat het een miljard dollar beschikbaar stelt voor de energievoorziening aan Oekraïne, zo meldt persbureau AP.

Blokkade

Russische marineschepen hebben dinsdag de Straat van Kertsj afgesloten, die de grens vormt tussen het Oekraïense schiereiland de Krim en het zuiden van Rusland. 

Volgens de grenswachten blokkeren twee Russische schepen de Straat van Kertsj. Een schip zou in het zuiden van de straat liggen en het andere vaartuig in het noorden.

Grenswachten meldden dat Russische militairen ook de Oekraïense kant van het 4,5 kilometer smalle zeekanaal controleren.

Poetin

Poetin sprak dinsdagmiddag met journalisten over de ontwikkelingen in Oekraïne. Hij stelde dat het op dit moment niet nodig is om troepen naar Oekraïne te sturen, maar het gebruik van militaire middelen is wel "een laatste toevlucht". 

Poetin: "Onze acties zijn legitiem in het kader van de internationale wetgeving, omdat de legitieme president van Oekraïne ons om hulp heeft gevraagd." De Russische leider is er naar eigen zeggen niet op uit om de Krim te annexeren. 

Sancties

Als Westerse landen besluiten om Rusland sancties op te leggen, dan moeten ze goed nadenken over de gevolgen, waarschuwde Poetin. "De schade zal wederzijds zijn. Alle bedreigingen in de richting van Rusland zijn contraproductief."

Ook sprak de Russische leider over het dreigement van het Westen om de G8 in Rusland te boycotten: als Westerse leiders niet willen komen, "dan hoeven ze dat niet te doen."

Janoekovitsj

De verdreven ex-president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, heeft volgens Poetin geen orders gegeven tot geweld tegen betogers. Hij is in de ogen van Rusland nog altijd de legitieme president van Oekraïne. 

In "broederland" Oekraïne heeft volgens Poetin een "gewapende staatsgreep" plaatsgevonden. De banden met Oekraïne kunnen alleen worden hersteld als er een nieuwe president wordt gekozen. Als onder het huidige klimaat van "terreur" nieuwe verkiezingen worden gekozen, zal Rusland de uitkomst echter niet accepteren.

Poetin benadrukte dinsdag wel dat Janoekovitsj geen politieke toekomst heeft in Oekraïne. "En dat heb ik hem ook verteld."

Janoekovitsj zou volgens Poetin zijn vermoord in Oekraïne als Rusland hem niet te hulp was geschoten. 

OVSE

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stuurt waarnemers naar Oekraïne. Dat hebben de twintig landen die lid zijn van de OVSE dinsdag besloten, aldus diplomatieke bronnen.

Op de legerbasis Belbek kwam het tot een conflict tussen Oekraïense en Russische troepen. De Russen schoten waarschuwingsschoten in de lucht, maar gevechten volgden niet. 

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch?

Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Chronologie van de onrust in Oekraïne 

Alle berichten over Oekraïne