De VS gaat Oekraïne helpen bij het zoeken en terughalen van de vele miljarden die zijn verdwenen uit de schatkist van het in een crisis gestorte land. 

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, dinsdag volgens The Washington Post gezegd.

Kerry is dinsdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev aangekomen voor overleg met de nieuwe machthebbers in het Oost-Europese land.

Volgens de Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek zijn er onder het bewind van de gevluchte president Victor Janoekovitsj tientallen miljarden verdwenen. Kerry zei dat het Westen Kiev moet helpen bij de zoektocht naar dat geld.

Lening

Verder gaat de Amerikaanse regering het Congres voorstellen een lening van 1 miljard dollar (ruim 720 miljoen euro) aan Oekraïne te geven. Dat geld is bestemd voor Oekraïners die worden getroffen door de voorgestelde vermindering van de subsidies op energie.

De VS gaan Kiev ook adviseren over de mogelijkheden om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Verder wil Washington de nieuwe machthebbers in Oekraïne helpen door waarnemers op te leiden voor de verkiezingen van 25 mei.

NAVO

Rusland gaat woensdag met de NAVO aan tafel om te praten over de crisis in Oekraïne. De Russen zijn ingegaan op een voorstel van NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen. Dat maakte de NAVO in Brussel dinsdagmiddag bekend. 

Het overleg vindt plaats als buitengewone zitting van de NAVO-Ruslandraad. Dit overlegorgaan bestaat sinds 2002 en leidde tot meer samenwerking, onder meer op militair gebied. In de raad werken de 28 NAVO-lidstaten en de Rusland als gelijkwaardige partners.

Daarnaast gaan hoge vertegenwoordigers van de NAVO-landen woensdag overleggen met het permanente Politiek- en Veiligheidscomité van de Europese Unie, aldus de NAVO.

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch?

Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne