De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius en zijn advocaat twijfelen naar eigen zeggen ernstig aan verklaringen van getuigen over het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp. 

Getuigen die in de buurt wonen en zeggen haar geschreeuw te hebben gehoord, hebben hun verhalen op elkaar afgestemd, aldus Pistorius' advocaat Barry Roux dinsdag in de rechtbank.

Bovendien kón Steenkamp niet eens hebben geschreeuwd: haar hoofdletsel was te ernstig om nog zulk geluid te produceren, meent Roux volgens het Zuid-Afrikaanse Times Live.

Buren zeggen zo'n uur lang ruziënde stemmen gehoord te hebben, gevolgd door geschreeuw om hulp en vier schoten. 

Getuige Michelle Burger zou ook daarna Steenkamp nog hebben horen schreeuwen, wat volgens Roux  onmogelijk is. ''Er was ernstig, ernstig hersenletsel.'' zei hij. ''Ze kon niet schreeuwen.'' Burger zou haar woorden echter niet willen terugnemen omdat dat in Pistorius' voordeel kan werken, aldus Roux.

Pistorius heeft verklaard niet schuldig te zijn aan moord op zijn vriendin. Hij houdt vol dat hij dacht dat het om een inbreker ging die zich in zijn huis had verstopt. Naast moord wordt de atleet ook verdacht van illegaal vuurwapen- en munitiebezit.

Onderbroken

De tweede zitting werd dinsdag kortstondig onderbroken: een tv-station had tegen de afspraken in een foto van een getuige getoond.

De rechter, Thokozile Masipa, stelde dinsdag dat onderzocht moet worden of het Zuid-Afrikaanse tv-kanaal, eNCA, inderdaad in de fout is gegaan. "Dit kan weleens slechts het topje van de ijsberg zijn", aldus Masipa. 

Privacy

Een groot deel van de rechtszaak tegen Pistorius mag live worden uitgezonden, maar media mogen geen beelden of foto's tonen van getuigen die hebben gevraagd om privacy.

De betreffende getuige, Michelle Burger, was een buurvrouw van Pistorius en Steenkamp. Ze verklaarde maandag voor de rechter dat ze een vrouw verschrikkelijk hoorde gillen op de nacht van de moord. Ze hoorde ook vier schoten. 

Burger had om privacy gevraagd, maar werd met een foto op de Zuid-Afrikaanse televisie geïntroduceerd als de buurvrouw van Pistorius.

Zes dingen die u moet weten over de zaak-Pistorius