Volgens de Russische president Vladimir Poetin is het op dit moment niet nodig om troepen naar Oekraïne te sturen, maar het gebruik van militaire middelen is wel een "laatste toevlucht". 

Poetin sprak dinsdag voor het eerst sinds de Russische troepen de Krim binnentrokken in een rechtstreeks uitgezonden gesprek met verslaggevers.

Het gebruik van militaire middelen is alleen gewenst in geval van nood. Op dit moment is volgens Poetin op de Krim geen sprake van een noodgeval, en militaire steun van Rusland is dus niet nodig. De president herhaalde het Russische standpunt dat Rusland het recht heeft te interveniëren op de Krim. 

Poetin: "Onze acties zijn legitiem in het kader van de internationale wetgeving, omdat de legitieme president van Oekraïne ons om hulp heeft gevraagd." Poetin is er naar eigen zeggen niet op uit om de Krim te annexeren. 

De troepen die aanvankelijk op de Krim luchthavens bezetten, waren volgens Poetin niet door Rusland gestuurd. Dat waren in zijn lezing "lokale zelfverdedigingstroepen".

Sancties

Als Westerse landen besluiten om Rusland sancties op te leggen, dan moeten ze goed nadenken over de gevolgen, waarschuwde Poetin. "De schade zal wederzijds zijn. Alle bedreigingen in de richting van Rusland zijn contraproductief."

Ook sprak de Russische leider over het dreigement van het Westen om de G8 in Rusland te boycotten: als Westerse leiders niet willen komen, "dan hoeven ze dat niet te doen."

Janoekovitsj

De verdreven ex-president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, heeft volgens Poetin geen orders gegeven tot geweld tegen betogers. Hij is in de ogen van Rusland nog altijd de legitieme president van Oekraïne. 

In "broederland" Oekraïne heeft volgens Poetin een "gewapende staatsgreep" plaatsgevonden. De banden met Oekraïne kunnen alleen worden hersteld als er een nieuwe president wordt gekozen. Als onder het huidige klimaat van "terreur" nieuwe verkiezingen worden gekozen, zal Rusland de uitkomst echter niet accepteren.

Poetin benadrukte dinsdag wel dat Janoekovitsj geen politieke toekomst heeft in Oekraïne. "En dat heb ik hem ook verteld."

Janoekovitsj zou volgens Poetin zijn vermoord in Oekraïne als Rusland hem niet te hulp was geschoten. 

Oefening

De grootschalige militaire oefening waartoe Poetin recentelijk het bevel gaf, was al lang gepland en had niets te maken met de situatie in Oekraïne, aldus Poetin.

Hij bevestigde dinsdag dat Janoekovitsj Rusland had gevraagd om in te grijpen in Oekraïne. 

Witte Huis

Het Witte Huis heeft dinsdag aangekondigd dat het een miljard dollar beschikbaar stelt voor de energievoorziening aan Oekraïne. Dat meldt AP.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is in Kiev gearriveerd en praat met de interim-regering. 

Krim

Op de legerbasis Belbek kwam het tot een conflict tussen Oekraïense en Russische troepen. De Russen schoten waarschuwingsschoten in de lucht, maar tot gevechten kwam het niet. 

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch?

Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne