Noord-Korea heeft dinsdag tijdens een test zeven korteafstandraketten van zijn oostkust gelanceerd. 

Dat heeft een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie gezegd, meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Volgens de woordvoerder hebben de raketten een bereik van 155 kilometer. Vier projectielen vielen na 55 kilometer te hebben gevlogen in zee. Noord-Korea testte donderdag en maandag al eerder korteafstandraketten.

Hoewel Noord-Korea vaker korteafstandraketten test, is de timing opmerkelijk. Vorige week maandag begonnen de Verenigde Staten en Zuid-Korea aan hun jaarlijkse legeroefeningen.

Washington en Seoul noemen dit defensieve routineoefeningen, maar Noord-Korea ziet de trainingen als oorlogsvoorbereidingen om Noord-Korea binnen te vallen. Pyongyang dreigde eerder om familiereünies niet door te laten gaan als de oefeningen niet werden afgezegd.

Patrouilleboot 

Het is niet de eerste opvallende militaire actie van Noord-Korea sinds de oefeningen in het zuiden van start gingen. Een week geleden schond een Noord-Koreaanse patrouilleboot Zuid-Koreaanse wateren. Ondanks herhaalde waarschuwingen van de Zuid-Koreaanse autoriteiten voer de boot enkele uren door en naderde het een Zuid-Koreaans eiland tot op 23 kilometer. Noord-Korea erkent andere zeegrenzen dan het zuiden.

Vorig jaar dreigde Noord-Korea uit woede over de oefeningen Seoul in een vlammenzee te veranderen en Zuid-Korea en de VS met een kernwapen aan te vallen. Noord-Korea testte voor het laatst een kernwapen in februari 2013 en een langeafstandraket in december 2012. Het communistische land testte meerdere korteafstandraketten in 2013.

Alle berichten over de militaire activiteiten van Noord-Korea