De Palestijnse beweging Hamas mag op geen enkele manier meer actief zijn in Egypte.

Een rechtbank in het Noord-Afrikaanse land heeft dat dinsdag bepaald.

De islamistische Hamas bestuurt de Palestijnse Gazastrook die grenst aan Egypte. De groepering is verwant aan de Moslimbroederschap, die in Egypte als terroristische organisatie is bestempeld.

De Egyptische autoriteiten hadden na het verbieden van de Moslimbroederschap al aangekondigd dat ze zouden gaan optreden tegen Hamas.

Egypte ziet Hamas als gevaar voor de veiligheid en beschuldigt de Palestijnse groepering van steun aan moslimmilitanten in de Egyptische Sinaï. Honderden Nederlanders die daar op vakantie waren, kwamen vorige week terug, nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies had aangescherpt voor het gebied.

Tunnels

Hamas veroordeelde de uitspraak van de rechter dinsdag. Volgens de organisatie schaadt de beslissing de Palestijnse zaak.

Na het afzetten van de islamistische president Mohamed Mursi vorig jaar hebben de nieuwe Egyptische machthebbers de economie in de Gazastrook al afgeknepen.

Honderden tunnels tussen Gaza en Egypte zijn vernietigd. Met die verbindingen werden onder meer voedsel, voertuigen en wapens gesmokkeld naar het door Israël geblokkeerde gebied.

Alle berichten over Egypte