Rusland heeft de VS gewaarschuwd dat het de economische afhankelijkheid van het land "tot nul zal reduceren", als Amerika sancties oplegt.

Volgens een vertegenwoordiger van het Kremlin zou het Amerikaanse financiële systeem instorten als Rusland inderdaad "besluit" niet meer afhankelijk te zijn van de VS. 

"We zouden een manier vinden om niet alleen onze afhankelijkheid van de VS tot nul terug te brengen, maar ook grote voordelen te behalen uit de opgelegde sancties", aldus Sergei Glazyev. "Rusland zou bijvoorbeeld kunnen stoppen dollars te gebruiken voor internationale transacties." 

"Een poging om sancties aan te kondigen, zou leiden tot een ineenstorting van het Amerikaanse financiële systeem, wat het einde zou inluiden van de Amerikaanse dominantie in de wereldwijde financïele wereld."

Russische media stelden dat president Vladimir Poetin later met een boodschap komt.

Tijdelijke stop

De VS lieten eerder weten een tijdelijke stop te zetten op alle militaire samenwerkingen met Rusland vanwege de Russische bezetting van de Krim.

Militaire oefeningen, havenbezoeken, de organisatie van conferenties en bilaterale gesprekken zullen voor onbepaalde tijd worden opgeschort.

''We dringen er bij Rusland op aan om de crisis in Oekraïne niet verder te laten escaleren en eisen dat Rusland zijn troepen op de Krim terugroept naar de bases", aldus het Pentagon.

Rusland zou sinds 24 februari al ongeveer zestienduizend extra troepen naar de Krim hebben gestuurd.

Investeringen

Naast het bevriezen van het militaire contact tussen de landen, is ook het overleg over investeringen en handel van de baan, liet het ministerie van Handel weten.

De maatregelen komen uren nadat de VS aankondigden bezig te zijn met het voorbereiden van sancties.

Niet alleen de VS, maar ook de Europese Unie maande Moskou zijn militairen terug te halen. Gebeurt dat niet, dan volgen er maatregelen, lieten de ministers van Buitenlandse Zaken maandag weten.

De leiders van de 28 EU-landen komen donderdag dan ook bijeen op een extra top over de crisis in Oekraïne.

Timmermans

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft desgevraagd aan de Tweede Kamer laten weten dat er binnen de Europese Unie geen verdeeldheid is over sancties tegen Rusland.

Volgens de minister hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken de Russen sancties in het vooruitzicht gesteld als de Russische militairen op de Krim niet terugkeren naar de kazerne. Er is nu een ''soort permanent overleg'' binnen de EU zodat snel stappen tegen Moskou kunnen worden genomen, aldus Timmermans.

Hij noemt de situatie op de Krim ''zeer zorgelijk''. Het Kremlin stelt volgens hem afspraken die het fundament vormen van het Europese continent ter discussie en dat is onacceptabel.

Timmermans ziet niets in een voorstel van partijgenoot Michiel Servaes (PvdA) om alvast stappen te nemen om inzichtelijk te maken welke Russische tegoeden op Nederlandse banken staan. Hij vindt het niet verstandig om sancties in te kleden, terwijl in de EU nog niks is afgesproken. ''Ik wil geen voorschot nemen.''

De Kamer steunt de aanpak van minister Timmermans. De partijen pleiten voor de-escalatie en sancties als de militairen niet teruggaan naar de kazerne.

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch?

Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne 

Alle berichten over Oekraïne