De Verenigde Staten hebben een tijdelijke stop gezet op alle militaire samenwerkingen met Rusland vanwege de Russische bezetting van de Krim.

Dat heeft een woordvoerder van het Pentagon dinsdag laten weten.

Militaire oefeningen, havenbezoeken, de organisatie van conferenties en bilaterale gesprekken zullen voor onbepaalde tijd worden opgeschort.

''We dringen er bij Rusland op aan om de crisis in Oekraïne niet verder te laten escaleren en eisen dat Rusland zijn troepen op de Krim terugroept naar de bases", aldus het Pentagon.

Rusland zou sinds 24 februari al ongeveer zestienduizend extra troepen naar de Krim hebben gestuurd.

Investeringen

Naast het bevriezen van het militaire contact tussen de landen, is ook het overleg over investeringen en handel van de baan, liet het ministerie van Handel weten. De maatregelen komen uren nadat de VS aankondigde bezig te zijn met het voorbereiden van sancties.

Niet alleen de VS, maar ook de Europese Unie, maande Moskou zijn militairen terug te halen. Gebeurt dat niet, dan volgen er maatregelen, lieten de ministers van Buitenlandse Zaken maandag weten.

De leiders van de 28 EU-landen komen donderdag dan ook bijeen op een extra top over de crisis in Oekraïne.

Oekraïne

Ook de Oekraïense president Oleksandr Toertsjinov riep de leiders van Rusland maandagavond op om te "stoppen met de provocatieve acties, agressie en piraterij. Dit is een misdaad en daar zal u verantwoording voor afleggen.''

Ex-premier Joelia Timosjenko vroeg ''elk staatshoofd ter wereld om alle mogelijke middelen in te zetten zodat Oekraïne de Krim niet kwijtraakt'', aldus CNN.

Het ultimatum dat Rusland naar verluidt voor Oekraïne heeft gesteld is om 4.00 uur dinsdagochtend verlopen. Verschillende media melden, een uur na het verstrijken van het ultimatum dat het nog altijd rustig is op de Krim.

De Russen zouden op het gehele schiereiland om 4.00 uur, ten tijde van het verlopen van het ultimatum, ten aanval gaan indien de Oekraïeners zich niet zouden overgeven. Rusland ontkent het ultimatum ooit gesteld te hebben.

Oefeningen

Ondertussen heeft president Vladimir Poetin bevel gegeven om de Russische troepen die sinds vorige week bezig zijn met grootschalige oefeningen, terug te laten gaan naar hun bases. Dat meldt persbureau Interfax.

Poetin gaf woensdag opdracht om met de oefeningen ''met spoed'' te testen of het Russische leger in met name het westen van het land gevechtsklaar is.

Hoewel Moskou ontkende dat de oefeningen iets te maken hadden met de crisis in Oekraïne, vielen Russische militairen kort daarop het Oekraïense schiereiland de Krim binnen.

Het was al bekend dat de oefeningen tot deze week zouden duren. Poetin zelf keek maandag toe bij de laatste oefeningen. Hij leek daarbij niet verontrust over de waarschuwingen van het Westen over de Russische inval in Oekraïne. Volgens een woordvoerder van het Kremlin waren de oefeningen een succes. Over de invasie van de Krim zei hij niets.

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch?

Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne 

Alle berichten over Oekraïne