De schoonzoon van wijlen Osama bin Laden staat in New York voor de rechter. 

Sulaiman Abu Ghaith wordt verdacht van samenzwering om Amerikanen te vermoorden en terroristen te ondersteunen, als woordvoerder van Al-Qaida na de aanslagen van 11 september 2001.

Het proces begon maandag met het selecteren van de juryleden. De inhoudelijke behandeling van de zaak begint woensdag en de verwachting is dat het proces zeker drie weken zal duren.

Abu Ghaith werd een jaar geleden naar de Verenigde Staten overgebracht, nadat hij in Jordanië was opgepakt. Het openbaar ministerie zegt over een foto van Abu Ghaith te beschikken, gemaakt op de dag na de aanslagen, waarop hij zittend naast Bin Laden en andere kopstukken van Al-Qaida te zien is.

Ook willen de aanklagers video's presenteren waarin Abu Ghaith meer verwoestende aanslagen op de Verenigde Staten belooft.

Bewijsmateriaal

De verdedigers voerden vorige week aan dat een deel van het bewijsmateriaal niet op hun cliënt slaat, maar op een gevangene in Guantanamo Bay wiens naam op die van Abu Ghaith lijkt. Zij willen ook de hulp inroepen van Khalid Sheik Mohammed, het zelfverklaarde brein achter de aanslagen van 11 september.

Het is nog onduidelijk of de rechter toestemming geeft om hem te verhoren, wellicht via een videoverbinding met de gevangenis in Guantanamo.

Abu Ghaith hangt bij een veroordeling een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. De geboren Koeweiter is getrouwd met Bin Ladens oudste dochter, Fatima.