
Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne
1. Het oosten van Oekraïne is Russisch georïenteerd, het westen focust zich op de EU
Oekraïne is een voormalig Sovjetland met 45 miljoen inwoners, dat in 1991 de onafhankelijkheid uitriep. Het is een overwegend christelijk land, met grote verschillen tussen Oost en West. Kiev ligt precies in het midden en was aanvankelijk toneel van protest. Nu is er vooral onrust op de Krim, een autonome pro-Russische republiek die bij Oekraïne hoort.
2. De onrust op de Krim vloeit voort uit het conflict in Kiev
Na de protesten in Kiev, waarbij tientallen mensen het leven lieten, werd de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj verdreven. Een pro-Europese interim-regering heeft nu de leiding over het land, wat tot protesten leidde in pro-Russische gebieden van Oekraïne zoals de Krim. De Russische president Vladimir Poetin, die eerder belangrijke handelsovereenkomsten met Janoekovitsj had gesloten, wil de grip op het land niet verliezen.
3. Russische troepen hebben snel de macht op de Krim gegrepen
Duizenden Russische troepen omsingelden legerbases op de Krim. Ook bezetten zij luchthavens. Een grote meerderheid van de bewoners op de Krim is etnisch Russisch en niet tegen een uitbreiding van de Russische invloed. De invasie verliep dus vrij snel en geweldloos.
4. Niet alleen op de Krim rommelt het
In het pro-Russische Oosten van Oekraïne worden gebouwen van het lokale provinciebestuur bezet, zoals in de stad Donetsk. Hetzelfde gebeurde in het Zuiden, in Odessa, waar pro-Russische betogers demonstreerden in het centrum. In Donetsk zal, net als op de Krim, een referendum worden gehouden over de status van het gebied.
5. Het is de vraag of de EU en Amerika de koers van Poetin kunnen veranderen
De VN, de EU en Amerika overleggen met elkaar over sancties, maar Poetin lijkt het geopolitieke belang voor dit moment voorop te stellen en sancties voor lief te nemen. Hij wil de Russische invloed op de Krim en in de rest van Oekraïne niet verliezen, en moet naar eigen zeggen de belangen van de Russische burgers op de Krim verdedigen.