Hoewel de Russen steeds nadrukkelijker aanwezig zijn op de Krim en de situatie op sommige plekken ''moeilijk'' is, hebben de Oekraïense autoriteiten de kwestie nog onder controle. 

Dat heeft de Oekraïense president Oleksandr Toertsjinov maandagavond gezegd. ''De situatie op de Krim blijft gespannen en de Russische militaire aanwezigheid groeit'', zei hij op een persconferentie.

''Ik doe een oproep aan de leiders van Rusland: stop met de provocatieve acties, agressie en piraterij. Dit is een misdaad en daar zal u verantwoording voor afleggen.''

Toertsjinov liet ook weten dat Ruslands Zwarte Zee-vloot Oekraïense marineschepen tegenhield in de baaien van Sebastopol, de Krimhaven waar de Russische vloot een basis heeft.

Een dag voor het bezoek van de Amerikaanse buitenlandminister John Kerry deed Toertsjinov ook nog een oproep aan de internationale gemeenschap. ''We verwachten van 's werelds belangrijkste landen niet alleen morele steun, maar ook echte hulp.''

De Oekraïense ex-premier Joelia Timosjenko vroeg ''elk staatshoofd ter wereld om alle mogelijke middelen in te zetten zodat Oekraïne de Krim niet kwijtraakt'', aldus CNN.

Viktor Janoekovitsj

Ondertussen heeft de door de oppositie verjaagde Oekraïense president Viktor Janoekovitsj zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin om Russische militaire hulp gevraagd, 'om de legitimiteit, vrede, rechtsorde en stabiliteit te herstellen en het Oekraïense volk te verdedigen'. Dat heeft de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties maandag in de Veiligheidsraad verklaard. 

Ambassadeur Vitali Tsjoerkin kwam tijdens de vergadering met een verklaring van Janoekovitsj op de proppen, waarin 'de wettig gekozen vertegenwoordiger' stelt dat 'Oekraïne op de rand van een burgeroorlog verkeert'.

"Vooral in het zuidoosten op de Krim worden het leven en de veiligheid en de rechten van mensen bedreigd" en "onder de invloed van westerse landen worden er openlijk terreur- en gewelddaden gepleegd", aldus de verklaring van Janoekovitsj. 

De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power zei dat Rusland zijn troepen in Oekraïne mobiliseert om een 'denkbeeldige dreiging'. "Je zou bijna denken dat Moskou de snellereactiemacht is geworden van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten", zei zij. 

De zitting van de Veiligheidsraad werd gehouden om de crisis in Oekraïne te bespreken, waar Russische militairen de controle over het strategische schiereiland de Krim hebben overgenomen. 

Ferry's

Russische strijdkrachten hebben maandagavond een grenspost bij de terminal van de veerboot tussen Rusland en de Krim ingenomen. 

Dat meldt persbureau Reuters op basis van Oekraïense grenswachten. Zeker drie trucks vol onbekende troepen zouden met de ferry naar de Oekraïense kant zijn gereisd.

Russische troepen hadden de terminal al dagen geleden omsingeld, maar de douanepost niet daadwerkelijk overgenomen. 

Volgens een woordvoerder van de grenspost gebeurde dat wel nadat de douaniers twee bussen met daarin zeven gewapende mannen hadden geprobeerd tegen te houden. Daarop vertrokken de eerste trucks met Russen per veerboot.

De Oekraïense grenswachten zagen eerder maandag al hoe de Russische soldaten gepantserde voertuigen neerzetten aan de Russische kant van de 4,5 kilometer brede Straat van Kertsj, het smalle zeekanaal dat het schiereiland de Krim van Zuid-Rusland scheidt.

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch?

Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne 

Alle berichten over Oekraïne