
VS en Europa bereiden sancties Rusland voor
Timmermans reist op 10 maart naar Oekraïne voor overleg. Hij gaat samen met zijn collega's uit België en Luxemburg.
Als het tot sancties over en weer komt, is de schade voor Rusland volgens hem uiteindelijk groter. Namens de EU heeft buitenlandchef van de EU Catherine Ashton sancties zoals reisbeperkingen tegen Rusland te overwegen. Ook de VS overwgen sancties tegen Rusland.
Ashton zei dat Rusland direct zijn militairen moet terughalen naar de kazernes. Ze veroordeelde de schending van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne en pleitte voor een vreedzame oplossing. De Russen hebben tot donderdag gekregen om hun goede wil te tonen, liet de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius weten.
Europa
Ook de Europese Unie verhoogt de druk op Rusland en dreigt met sancties wegens de Russische inmenging in Oekraïne. De EU maant Moskou zijn militairen op de Krim terug te trekken in de kazernes. Als de spanningen op het Russisch-gezinde Oekraïense schiereiland niet snel verminderen, zal de EU gerichte maatregelen nemen tegen Rusland. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken maandag duidelijk gemaakt na spoedoverleg in Brussel.
De ministers veroordelen de Russische militaire manoeuvres op de Krim. Verder pleiten zij voor een dialoog tussen Rusland en de Oekraïense interim-regering, die zou moeten plaatsvinden onder internationaal toezicht. De EU komt donderdag bij elkaar voor een extra top over de crisis op de Krim.
Verenigde Staten
Ook de Verenigde Staten bereiden zich momenteel voor op sancties tegen Rusland, zo heeft een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag gezegd. De Amerikanen zijn inmiddels al een stap verder dan slechts het overwegen van maatregelen tegen de Russen en hun inmenging op de Krim. ''Het is waarschijnlijk dat we die sancties daadwerkelijk opleggen en dat zijn we aan het voorbereiden'', aldus de zegsvrouw. ''We hebben een groot aantal mogelijkheden beschikbaar.''
De Amerikaanse president Barack Obama zei dat Rusland het internationaal recht heeft geschonden door militair op te treden in Oekraïne. Zijn Russische collega Vladimir Poetin moet internationale partijen laten bemiddelen om tot een overeenkomst te komen die acceptabel is voor alle Oekraïeners, vindt hij.
Op dezelfde voet doorgaan zou namelijk ''na verloop van tijd een dure actie worden voor de Russen. Dit is het moment om te overwegen of zij hun belangen kunnen behartigen via diplomatie in plaats van dwang.''
NAVO
De NAVO komt dinsdag in een spoedzitting bijeen voor overleg over de crisis in Oekraïne. Dat gebeurt op verzoek van Polen, dat naar artikel 4 van het NAVO-verdrag wijst. Daarin staat dat leden overleg kunnen aanvragen wanneer zij vinden dat hun territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid wordt bedreigd.
''De ontwikkelingen in en om Oekraïne worden gezien als een bedreiging van naburige geallieerde landen en hebben directe en serieuze gevolgen voor de veiligheid en stabiliteit van de Euro-Atlantische regio'', liet de organisatie in een verklaring weten. In totaal zijn 28 landen lid van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.
Veiligheidsraad
En ook de VN-Veiligheidsraad komt bijeen om over de situatie in Oekraïne en in het bijzonder het schiereiland de Krim te praten. Maandag om 21.30 uur (Nederlandse tijd) is in New York een spoedzitting, lieten de Verenigde Naties weten.
Op vrijdag en zaterdag kwam de raad, waarin 15 landen zitten, ook al kort bijeen om de Krimcrisis te bespreken. In de raad zitten vijf permanente leden: Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië, de VS en China.