Greenpeace International wil het schip Arctic Sunrise terug. De organisatie heeft maandag officieel geklaagd bij de Russische onderzoekscommissie die lang nodig lijkt te hebben om het schip vrij te geven. 

Te lang, vindt Greenpeace.

De Arctic Sunrise ligt nog steeds, al vijf maanden, aan de ketting in de Russische havenstad Moermansk. De inbeslagname gebeurde na protesten van Greenpeace tegen een olieplatform in september vorig jaar.

De dertig opvarenden werden vastgezet en kwamen later vrij. Een Russisch comité onderzoekt die protesten en zou onder meer de computers op het schip nog nader willen analyseren.

Maar volgens jurist Daniel Simons van Greenpeace International hebben de autoriteiten daar ruim genoeg de tijd voor gehad.

''De Russische wet stelt dat het onderzoek moet worden afgrond binnen een redelijke termijn. Het is vijf maanden geleden dat de Arctic Sunrise werd geënterd. Dankzij de amnestiewet in Rusland loopt er geen officiële aanklacht meer. Het internationaal zeerechttribunaal heeft bovendien gezegd dat de bemanning en het schip moeten worden vrijgegeven.''