Rusland ontkent de Oekraïense militairen op de Krim een ultimatum te hebben gesteld.

Berichten dat de Russen op het gehele schiereiland ten aanval gaan indien de Oekraïeners daar om dinsdagmorgen 04.00 uur (Nederlandse tijd) niet zijn vertrokken, zijn volgens een woordvoerder van de Zwarte Zeevloot ''totale onzin''.

Journalisten van onder meer het Engelstalige Kyiv Post zeggen echter zelf gehoord te hebben hoe Russische strijdkrachten het ultimatum uitspraken tegenover de Oekraïners.

Het Russische persbureau Interfax kwam eerder maandag met het nieuws over het vermeende ultimatum naar buiten. Het baseerde zich toen op bronnen binnen het Oekraïense ministerie van Defensie.

Verschillende media melden echter dat Russische schepen de haven Sebastopol hebben geblokeerd. De Verenigde Staten en Europa bereiden sancties voor. De VN heeft een extra vergadering van de veiligheidsraad ingeplan.

Protesten

Pro-Russische betogers in Oekraïne hebben diverse overheidsgebouwen in het land bezet. In de Oost-Oekraïense stad Donetsk drongen ze een gebouw van de regionale regering binnen. 

Ook in de havenstad Odessa aan de Zwarte Zee bezetten Russisch gezinde demonstranten het regioparlement. Dat meldden ooggetuigen en lokale media maandag.

De bezetting in Odessa is opmerkelijk, aangezien de meerderheid van de bevolking daar Oekraïens is. Iets minder dan een derde van de bevolking is etnisch Russisch.

Op het overheidsgebouw in Donetsk, overigens de thuisstad van de verdreven president Viktor Janoekovitsj, wappert al enkele dagen de Russische vlag in plaats van de Oekraïense. De betogers konden niet meteen het hele gebouw innemen. De trappenhuizen en liften naar boven zijn geblokkeerd.

Vooral in het oosten van Oekraïne bestaat verzet tegen de nieuwe pro-westerse regering in Kiev. Die nam onlangs de macht over, maar heeft in gebieden met veel Russische en Russisch sprekende inwoners weinig te zeggen.

Bekijk beelden van de bezetting van overheidsgebouwen:

Onder controle

De Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov zegt dat de sitatie in het zuiden en westen van het land 'onder controle' is. De situatie was 'moeilijk' door de aanwezigheid van pro-Russische activisten. Toertsjinov drong er nogmaals bij Moskou op aan te stoppen met 'agressie en piraterij'. Reuters meldt maandagochtend dat Rusland de operationele controle over de Krim in handen heeft. 

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague sprak maandagochtend in een verklaring van de "grootste Europese crisis van de 21e eeuw". Volgens Hague leidt de 'operationele controle' van Rusland over de Krim "tot een erg gevaarlijke en gespannen situatie".

Twee grote Oekraïense militaire bases zijn door de Russen omsingeld en wegen worden geblokkeerd, waardoor het schiereiland afgesloten is van de buitenwereld. 

Hague verwacht van de Russische president Vladimir Poetin dat hij zijn troepen terugroept naar hun militaire bases op de Krim. De Britse minister waarschuwde Poetin dat hij een hoge prijs zal betalen wanneer hij zijn troepen verder Oekraïne instuurt. 

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch?

Verenigde Staten en Europa bereiden sacties voor

Recente ontwikkelingen op de Krim

Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne