Op het Oekraïense schiereiland Krim zijn inmiddels duizenden Russische troepen gestationeerd. Wat zijn de meest opmerkelijke ontwikkelingen van de afgelopen dagen?

Op bevel van de Russische president Vladimir Poetin hebben duizenden Russische soldaten, mogelijk in totaal zelfs 15.000, militaire bases en vliegvelden op de Krim omsingeld en bezet. De Krim lijkt inmiddels praktisch onder Russisch militair bewind, al is er nog geen schot gevuurd.

Russische schepen in de Zwarte Zee schuiven op en zaterdag liet het Kremlin weten dat het eventueel troepen gaat inzetten in Oekraïne. Poetin claimt dat de invasie bedoeld is om de Russische belangen en burgers in Oekraïne te verdedigen. 

Op de Krim zijn inmiddels veel meer Russische troepen dan Oekraïense. De pro-Europese Oekraïense interim-regering vraagt om internationale steun om de Russen te dwingen het land te verlaten, terwijl de nieuwe pro-Russische premier van de Krim, Sergej Aksenov, zaterdag juist de hulp van Poetin vroeg.

Aksenov stelde verder dat inwoners van de Krim op 30 maart in een referendum kunnen bepalen of de Krim een autonome republiek in Oekraïne moet blijven, of dat aansluiting bij Rusland de voorkeur heeft.

Leger Oekraïne

Het leger van Oekraïne is in reactie op de Russische troepenvermeerdering in hoogste staat van paraatheid gebracht. Reservisten worden opgeroepen en krijgen vanaf maandag een tiendaagse training. Interim-premier Aseney Jatsenjoek waarschuwt de wereld dat Oekraïne aan de rand van een ramp staat.

Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen ondertussen in een spoedzitting bijeen in Brussel. VN-secretaris Ban Ki-moon heeft in Genève een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, en de Britse minister William Hague is in Kiev voor besprekingen.

Ook de vice-secretaris-generaal van de VN reist af naar Oekraïne, net als de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, John Kerry.

Afkeuren

Alle Westerse landen keuren de Russische acties in krachtige termen af, maar Poetin lijkt zich daar vooralsnog niets van aan te trekken. Ook op een telefonische oproep van de Amerikaanse president Barack Obama reageerde Poetin naar verluidt koeltjes: als Rusland wil ingrijpen op de Krim op de Russische belangen te verdedigen, dan doet Rusland dat. 

In juni vindt de G8-top in Rusland plaats, maar alle Westerse landen hebben zich op aandringen van de VS inmiddels teruggetrokken uit geplande ontmoetingen. Alleen Japan en Rusland doen nog mee. 

Aanleiding

In Oekraïne is het sinds half februari onrustig. Protesten in de hoofstad Kiev, voor een belangrijk deel een reactie op de pro-Russische koers die president Viktor Janoekovitsj had besloten te varen, leidden tot de dood van tientallen betogers. 

Janoekovitsj werd afgezet, en de president vluchtte naar Rusland. Een pro-Europese interim-regering onder leiding van Aleksandr Toertsjinov stelde Janoekovitsj in staat van beschuldiging. 

De rust in Kiev keerde enigszins terug, maar ondertussen brak er onrust uit op de Krim, waar veel etnische Russen wonen. Lokale overheidsgebouwen en vliegvelden werden bezet door Russen. Poetin besloot Russische troepen naar het schiereiland te sturen om de belangen van de Russen te verdedigen. 

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch?

Zes dingen die u moet weten over Oekraine 

Alle berichten over Oekraïne

Chronologie van de onrust in Oekraïne