De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius staat voor de rechtbank in Pretoria terecht voor het doden van zijn vriendin, model en tv-ster Reeva Steenkamp op 14 februari 2013. Zes dingen die u moet weten over de rechtszaak.

Pistorius zal niet worden vervolgd voor moord. 

Volgens rechter Thokozile Masipa is er niet genoeg bewijs voor de claim van aanklager Gerrie Nel dat Pistorius Steenkamp doelbewust, of met voorbedachten rade, doodschoot. Op moord met voorbedachten rade staat in Zuid-Afrika een levenslange gevangenisstraf, met een minimum van 25 jaar. 

De rechter gaat mee in het verhaal van de verdediging: Pistorius was in de veronderstelling dat er een inbreker in zijn huis was en dat die een gevaar vormde voor hem en zijn vriendin.

Pistorius claimt 's nachts geluid te hebben gehoord uit de badkamer. Veronderstellend dat zijn vriendin nog naast hem lag te slapen, heeft Pistorius zich naar eigen zeggen richting de badkamer bewogen. Op het moment dat hij dacht dat de inbreker naar buiten wilde komen, vuurde hij zijn wapen vier keer.

Toch kan Pistorius een jarenlange gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Het lijkt erop dat de rechter Pistorius vervolgt voor dood door schuld, of wat in Zuid-Afrika 'culpable homicide' heet. Pistorius schoot volgens Masipa op een vermeende inbreker, maar had genoeg tijd om de situatie anders aan te pakken. 

Pistorius had volgens Masipa bijvoorbeeld genoeg tijd om de beveiliging te bellen. Zijn aanpak was overhaast en buiten alle proporties, ook al is Pistorius volgens de rechter een persoon die eerder het gevaar onder ogen zal zien dan zal vluchten. 

De rechter neemt getuigenverklaringen niet mee in haar vonnis. 

Dat geldt zowel voor de verklaringen van getuigen van de verdediging als van de aanklager. Volgens Masipa bevatten de verklaringen te veel bewezen onjuistheden en zijn ze daarom niet betrouwbaar. 

Masipa ging bijvoorbeeld in op verklaringen over het aantal gehoorde schoten: veel mensen hoorden meer schoten dan er zijn afgevuurd, en anderen juist minder.

Ook verklaringen van getuigen die hoorden dat Steenkamp gilde toen zij werd beschoten, zijn volgens Masipa ongeloofwaardig: de schoten volgden elkaar snel op en hadden vrijwel meteen fatale gevolgen. 

De WhatsApp-berichten die Pistorius en Steenkamp aan elkaar verstuurden, bewijzen volgens Masipa niets: zowel berichten die aantonen dat de twee van elkaar hielden als berichten die doen vermoeden dat Pistorius en Steenkamp soms ruzie hadden, dragen niets bij aan het oordeel van Masipa over de schuldvraag. "Relaties zijn dynamisch", aldus de rechter. 

Pistorius was een held in Zuid-Afrika. 

De 27-jarige atleet, die allebei zijn benen mist en op protheses rende, won op zijn 'blades' goud op de Paralympische Spelen in 2012 en deed ook mee aan de Olympische Spelen.

De 'Bladerunner' was een toonbeeld van doorzettingsvermogen en een boegbeeld van grote sponsoren, onder wie Nike.

De media-aandacht voor de rechtszaak is gigantisch.

Voor het eerst in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis worden livebeelden van een grote rechtszaak getoond. Een aparte rechtszaak heeft bepaald dat dat in deze zaak is toegestaan.

Er is zelfs een 24-uurskanaal opgericht: The Oscar Pistorius Trial - A Carte Blanche Channel. De zender richt zich op duiding en rechtstreekse verslaggeving uit de rechtbank.

Op 12 september wordt het vonnis verder voorgelezen. 

Waarschijnlijk wordt dan ook de strafmaat bepaald. Veel juridisch specialisten zijn verrast door het besluit van Masipa om de zitting op 11 september rond 14.30 uur te onderbreken en een dag later verder te gaan.

Pistorius was gedurende de zitting van 11 september opnieuw regelmatig geëmotioneerd. Hij werd bijgestaan door veel familieleden.