De Zuid-Afrikaanse van moord verdachte atleet Oscar Pistorius is maandagochtend in de rechtbank in Pretoria verschenen. Hij pleit niet schuldig te zijn aan de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp.

Het 29-jarige model overleed vorig jaar op Valentijnsdag in het huis van Pistorius (27) in Pretoria nadat zij was geraakt door drie kogels.

Pistorius trad maandagochtend onder grote belangstelling de rechtszaal van het gerechtshof in Pretoria binnen. Halverwege de middag werd het proces verdaagd. Dinsdag gaat het verder.

Pistorius claimde voor de rechter dat hij zijn vriendin en hemzelf wilde verdedigen. "Ik was in de veronderstelling dat Reeva nog altijd in bed lag", aldus Pistorius via zijn advocaat. Hij stelde verder van mening te zijn dat het OM "karaktermoord" pleegt door zich te baseren op aannames. 

Getuige

Een getuige uit de buurt verklaarde maandag dat zij eerst een vrouw vreselijk hoorde schreeuwen en om hulp roepen en vervolgens een man. Daarna klonken vier schoten en belde de vrouw de beveiliging.

"De volgende dag ging ik zoals altijd naar mijn werk. Ik belde een vriendin en vertelde haar het verhaal. Ik wilde ook te weten komen of er iemand dood was.''

De verdediging voerde aan dat het geen schoten waren die zij had gehoord, maar het slaan met een knuppel tegen een deur. "Ik weet hoe een pistoolschot klinkt'', zei de buurvrouw daarop.

Levenslang

Tijdens de openingszitting vraagt het Openbaar Ministerie naar verwachting een uitbreiding van de aanklacht aan.

Pistorius kan levenslang, met een minimum celstraf van 25 jaar, krijgen voor moord. Als hij niet voor moord wordt veroordeeld, maar voor doodslag, dan kan hij alsnog vijftien jaar cel krijgen.

Pistorius moet niet alleen terechtstaan voor de moord op het fotomodel met wie hij samenwoonde, maar ook voor verboden munitiebezit en het tweemaal afvuren van een vuurwapen in de openbare ruimte.

Bekend

Pistorius heeft bekend dat hij met zijn pistool heeft geschoten door de dichte deur van de badkamer, maar houdt vol dat hij dacht dat het om een inbreker ging die zich daar had verstopt. Hij liet onlangs nog weten verteerd te worden door rouw om de dood van Steenkamp.

De aanklager meent echter dat het stel 's nachts ruzie had en dat Steenkamp zich in de badkamer verschanste waarna Pistorius op haar schoot.

Tolk

Het proces van Pistorius begon maandag anderhalf uur later dan gepland omdat er ''een probleem was met een van de Afrikaanse tolken''.

Volgens mediaberichten zou een tolk in tranen zijn uitgebarsten en zijn weggelopen omdat de drukte haar allemaal te veel werd.

De tolk die uiteindelijk van het Afrikaans naar het Engels vertaalde, zorgde vervolgens ''voor veel verwarring'' over wat er precies werd gezegd, meldde de BBC.

Uitgezonden

Het proces tegen Pistorius wordt in Zuid-Afrika deels live op televisie uitgezonden. Sinds zondag is er bovendien een speciaal webkanaal in de lucht dat 24 uur per dag uitzendt. De rechtszaak loopt tot 20 maart.

Pistorius is een beroemdheid, onder meer omdat hij aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen meedeed met twee speciale beenprotheses. Aan die protheses dankt hij zijn bijnaam 'blade runner'.

Bekijk beelden:

Zes dingen die u moet weten over de zaak-Pistorius