Rusland zet pantservoertuigen klaar aan de Russische kant van het smalle zeekanaal tussen Rusland en het Oekraïense schiereiland de Krim. Ook hebben straaljagers twee keer het luchtruim geschonden.

Dat hebben Oekraïense grenswachters maandag geconstateerd.

Door de Straat van Kertsj, zoals het zeekanaal heet, loopt de grens tussen Oekraïne en Rusland.

Ook zouden Russische schepen de haven van Sebastopol in de Krim in en uit varen. Daar heeft de Russische Zwarte Zeevloot een basis.

In sommige delen van de Krim zouden Russische troepen het mobiele telefoonverkeer hebben geblokkeerd.

De Straat van Kertsj is op het smalste punt 4,5 kilometer breed. ''Er staan pantservoertuigen aan de andere kant van de Straat. We kunnen niet voorspellen of de Russen ze over laten varen'', zei een woordvoerder van de Oekraïense grenswacht.

Veerbootterminal

Volgens persbureau AP hebben militairen maandag de veerbootterminal in de stad Kertsj ingenomen, op het oostelijke puntje van de Krim. 

The Guardian meldt maandag dat de Russische premier Dmitri Medvedev opdracht zou hebben gegeven tot het bouwen van een brug over het zeekanaal, om Rusland direct met de Krim te verbinden. 

De Oekraïense minister van Defensie zegt maandag dat Russische gevechtsvliegtuigen in de nacht van zondag op maandag het luchtruim van Oekraïne zijn binnengevlogen. 

Een Oekraïens gevechtsvliegtuig is daarop de lucht ingestuurd om de toestellen te onderscheppen. Volgens Oekraïne zijn zo ''provocaties'' door de Russische vliegtuigen voorkomen.Premier Arseni Jatsenjoek benadrukte maandag dat Oekraïne de Krim nooit zal opgeven. "Niemand zal de Krim opgeven aan wie dan ook'', sprak de onlangs aangetreden regeringsleider.

Locatie Straat van Kertsj:

Operationele controle

Persbureau Reuters meldt maandagochtend dat Rusland de operationele controle over de Krim in handen heeft. 

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague sprak maandagochtend in een verklaring van de 'grootste Europese crisis van de 21e eeuw'. Volgens Hague leidt de 'operationele controle' van Rusland over de Krim 'tot een erg gevaarlijke en gespannen situatie'. 

Twee grote Oekraïense militaire bases zijn door de Russen omsingeld en wegen worden geblokkeerd waardoor het schiereiland afgesloten is van de buitenwereld. 

Hague verwacht van Poetin dat hij zijn troepen terugroept naar hun militaire bases op de Krim. De Britse minister waarschuwde Poetin dat hij een hoge prijs zal betalen wanneer hij zijn troepen verder Oekraïne instuurt. 

Oefening

Ondertussen is de Russische Baltische vloot is met een grote oefening begonnen voor en op de kust bij de stad Kaliningrad  (Noord-Europa). Meer dan 3500 mensen van marine en kustwacht doen aan de manoeuvres mee, meldde het persbureau Itar-Tass maandag.

Onderdeel van de oefeningen is dat eenheden zich bekwamen in aanvallen en verdedigen zonder radioverbinding of telecommunicatie. Die is door toedoen van de denkbeeldige vijand uitgevallen.

Missie

Volgens Angela Merkel, de bondskanselier van Duitsland, staat Poetin niet meer in contact met de werkelijkheid. Dat zei Merkel zondag in een telefoongesprek met de Amerikaanse president Barack Obama, meldt The New York Times.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, pleitte maandag voor een missie die in Oekraïne alle feiten op een rijtje gaat zetten. Merkel stelde een dergelijke missie al voor aan Poetin, die zou hebben ingestemd.

De missie moet worden geleid door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), aldus Steinmeier. De missie is vooral bedoeld om te helpen bij de bemiddelingspogingen.

Ban Ki-moon

VN-chef Ban Ki-moon houdt maandag een persconferentie over de gespannen situatie in Oekraïne. Maandagmiddag komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel samen voor een extra vergadering. Naar verwachting zullen de lidstaten gaan proberen te bemiddelen en de spanning wat weg te nemen.

Mogelijk komt er ook een speciale top van Europese leiders over de crisis in Oekraïne. In Brussel wordt overwogen snel spoedberaad te houden met de staatshoofden en regeringsleiders van de 28 EU-staten.

Dat maakten diplomaten maandag bekend. De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, sprak eerder maandag over een vergadering van de EU-leiders die "heel binnenkort'' plaatsvindt.

Het crisisoverleg zou nog moeten plaatsvinden voor de geplande EU-top van 20 en 21 maart.

De NAVO veroordeelde zondag in een verklaring de Russische militaire acties op de Krim en zei ernstig bezorgd te zijn over een mogelijke militaire inventie in Oekraïne. 

China

China vindt dat het Westen het oplossen van de crisis in Oekraïne maar beter aan Rusland kan overlaten. Dat is maandag te lezen in Chinese staatsmedia.

"Het is begrijpelijk dat Vladimir Poetin zegt hij het recht heeft de belangen van Rusland en de Russisch sprekende bevolking in Oekraïne te beschermen'', aldus een commentaar van staatspersbureau Xinhua.

Volgens Xinhua sluiten westerse landen Rusland uit van de onderhandelingstafel, terwijl ze zelf met hun "partijdige bemiddelingspogingen'' Oekraïne hebben gepolariseerd. Volgens het staatspersbureau moet het Westen de "unieke rol'' van Rusland accepteren in het bepalen van de toekomst van Oekraïne.

Ook volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zijn Rusland en China het eens zijn over de situatie in Oekraïne. Lavrov maakte dat maandag bekend na een gesprek met zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi.

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch?

Recente ontwikkelingen op de Krim

Zes dingen die u moet weten over Oekraïne 

Alle berichten over Oekraïne