De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reist dinsdag af naar de Oekraïense hoofdstad Kiev om de politieke en economische steun van de VS te benadrukken.

Dat heeft een Amerikaanse functionaris zondag laten weten.

De VS willen zich richten op de economische, politieke en diplomatieke opties van Oekraïne, en niet op een mogelijke Amerikaanse militaire interventie, aldus de functionaris, die anoniem wil blijven.

De regering zou ook stappen overwegen om de economische hulp aan Oekraïne te bespoedigen. CNN meldt zondagavond dat Russische militairen inmiddels ''de volledige operationele controle van de Krim" hebben.

Steun

Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew kunnen de Verenigde Staten Oekraïne zoveel financiële steun geven als nodig is om het land weer op de rails te krijgen.

Lew heeft Oekraïne eerder opgeroepen zo snel mogelijk na het formeren van een interim-regering om tafel te gaan met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor een steunpakket. Lew zei zondag dat Washington Kiev kan helpen hetzij via bilaterale programma's of grotere internationale instellingen.

Onwettigheid

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel gebeld. De beide staatshoofden onderstreepten de ''volledige onwettigheid'' van een Russische interventie op de Krim. Volgens de functionaris wil Obama een soortgelijk gesprek voeren met de Britse premier en de president van Polen.

Merkel heeft op haar beurt ook gebeld met de Russische president Vladimir Poetin. In het gesprek heeft zij hem verweten het internationale recht te schenden, aldus een woordvoerder van de Duitse regering.

Merkel vindt de Russische acties op de Krim ''onacceptabel'' en riep Poetin op de grenzen van Oekraïne te respecteren. Poetin zei tegen Merkel dat de maatregelen van Rusland ''volkomen passend'' zijn.

Timmermans

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zei zondagavond in Nieuwsuur dat westerse landen economische sancties zullen treffen tegen Rusland als Moskou zijn militairen niet terugtrekt uit Oekraïne. Maar hij zei ook te hopen dat het niet zover komt.

Timmermans zei "nieuwe scheidslijnen in Europa" te voorzien. "Daar wordt niemand beter van", zegt hij. "Dat betekent nieuwe spanningen, nieuwe confrontatie en weinig kans op economische groei en herstel."

Chronologie van de onrust in Oekraïne 

Zes dingen die u moet weten over Oekraine

Alle berichten over Oekraïne