De NAVO heeft zondag in een verklaring Russische militaire acties op de Krim veroordeeld en gezegd ernstig bezorgd te zijn over een mogelijke militaire interventie in Oekraïne.

''Militaire acties van Rusland tegen Oekraïne zijn een inbreuk op het internationale recht'', aldus NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen.

Rasmussen riep Rusland op de militaire troepen terug te roepen naar de Russische bases. De beide landen moeten volgens de NAVO onmiddellijk op zoek gaan naar een vreedzame oplossing.

Rasmussen sprak na het spoedoverleg van het NAVO-bondgenootschap. Dat werd in 1949 opgericht om de 'voorganger' van de Russische Federatie, de Sovjet-Unie, op afstand te houden.

Kabinet

Ook het Nederlandse kabinet heeft de Russische militaire inmenging in Oekraïne zondag veroordeeld. Door troepen in het land in te zetten of daarmee te schermen, zorgt Rusland voor een escalatie van de problemen.

Vooral de Russische activiteiten op en rond het Oekraïense schiereiland de Krim zijn ''buitengewoon zorgelijk'', aldus minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Om verdere escalatie van de problemen te voorkomen, moeten de internationale inspanningen erop gericht zijn een dialoog mogelijk te maken tussen alle partijen die bij het conflict zijn betrokken, aldus Timmermans.

Bedreiging

De huidige Russische activiteiten in en rond de Krim vormen volgens Timmermans ''een directe bedreiging voor de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne en gaan lijnrecht in tegen oproepen van de internationale gemeenschap om deze fundamentele principes te bewaken''.

Nederland wil in gesprek kunnen blijven met alle partijen, ook met Rusland. De Russische autoriteiten zijn, ''hoe onacceptabel hun acties momenteel ook zijn'', nodig voor een politieke oplossing. Maar er zijn grenzen, waarschuwt Timmermans.

Als Rusland zich schuldig maakt aan ''aperte vijandigheden'' of niet bereid is zich aan internationaal recht en verdragen te houden die het land zelf heeft ondertekend, dan zal dat gevolgen hebben. De minister zegt nog niet om welke concrete politieke en economische maatregelen het kan gaan.

Wapens

Timmermans heeft zondagavond de Tweede Kamer laten weten dat vanuit Nederland voorlopig geen militaire goederen meer mogen worden uitgevoerd naar Oekraïne. Nieuwe aanvragen voor exportvergunningen van zulke spullen, die al dan niet kunnen worden gebruikt voor ''interne repressie'', worden tot nader order aangehouden.

De maatregel vloeit voort uit een recent besluit van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken om sancties op te leggen aan mensen die zich in de afgelopen tijd in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen en buitensporig geweld.

G8

De zeven grote industrielanden die lid zijn van het G8-overleg (Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Duitsland, Italië en Japan) hebben gezamenlijk afgesproken dat ze de voorbereidingen stilleggen voor de G8-top in juni in het Russische Sotsji. Het achtste G8-land is Rusland zelf.

Bloedvergieten

De Russische premier Dmitri Medvedev heeft zondag via Facebook gezegd dat de nieuwe leiders van Oekraïne illegaal de macht hebben gegrepen. Hun regime zal eindigen in ''een nieuwe revolutie. Met nieuw bloedvergieten.''

Medvedev schreef dat de verdreven Oekraïnse president Viktor Janoekovitsj praktisch gezien geen gezag meer heeft, maar dat hij desondanks volgens de grondwet het legitieme staatshoofd blijft. Als hij schuldig is, moet hij via een afzettingsprocedure uit zijn functie worden ontheven, ''al het andere is wetteloosheid'', aldus Medvedev.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Grigori Karasin zei op de Russische staatstelevisie dat Rusland geen oorlog wil met Oekraïne. ''We zijn erop tegen dat deze term gebruikt wordt als het gaat om onze verhouding met Oekraïne, dat dichtbij ons staat''.

Rusland zal volgens Karasin juist alles doen om de onderlinge relatie te verstevigen, ''temeer omdat de stabiliteit in Europa ervan afhangt''.

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch?

Zes dingen die u moet weten over Oekraine 

Alle berichten over Oekraïne